Veure totes les notícies

16/06/2015

Les dones grans pateixen el triple de maltractament que els homes
Negligències, maltractaments econòmics i psicològics són els més habituals en l'entorn familiar
 

Ser dona i més gran de 80 anys multiplica el risc de maltractament entre el col·lectiu de les persones grans, segons un informe elaborat per la Diputació de Barcelona, que ha constatat que la quantitat de dones maltractades és més del triple que el d'homes i suposa el 76% del total.

 

L'informe s'ha dut a terme a partir de 109 casos detectats en 14 entitats de la província de Barcelona, i ha arribat a la conclusió que el nombre de persones de 80 anys o més doblen en casos de maltractament els que es troben en el grup de 65 a 79 anys.

 

"Per tant, com és gran, més risc de patir maltractaments. A més, del total de persones que pateixen aquest tipus de violència, un 51% pateixen algun tipus de deteriorament cognitiu", han explicat els responsables de l'estudi presentat aquest divendres.

 

De la mostra analitzada, el 86% de les persones grans maltractades cohabiten amb alguna altra persona, mentre que el 14% viuen soles. En un 95% dels casos, el maltractador és algú de l'entorn familiar, i les tipologies de maltractament més detectades són de negligència (un 27%), de tipus econòmic (un 26%) i psicològic (un 24%), mentre que els maltractaments físics suposen un 9% dels casos.

 

El treball, realitzat l'últim semestre de 2014, ha analitzat la mostra de 109 casos de maltractament de diferent tipologia demogràfica, geogràfica i socioeconòmica, la major part dels quals han arribat des dels serveis socials i de salut.

 

El treball ha sigut presentat coincidint amb la reunió del Grup de treball contra els maltractaments a les persones grans, impulsat per la Diputació de Barcelona i en què participen professionals de quatre consells comarcals i 38 ajuntaments de Barcelona.

 

El diputat en funcions de Benestar Social, Salut Pública, Consum, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, ha destacat que "aquest grup de treball va néixer amb l'objectiu de construir, des del món local, coneixement i eines per prevenir i actuar davant els maltractaments a les persones grans i per promoure el bon tracte". Oliva ha afirmat que "aquest ha de ser un eix bàsic d'un envelliment actiu i d'unes ciutats i pobles amigables amb les persones grans. El Grup de treball contra els maltractaments a les persones grans va començar a funcionar el 2011, promogut per l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació, i compta amb el suport de l'Associació per a la Investigació dels Maltractaments a Persones Grans.

 

 

 

Font: El Periódico