Veure totes les notícies

04/10/2022

Les 225.000 firmes per la Kira i una llei contra el ‘bullying’

FOTOS CEDIDAS POR LA FAMILIA. SUICIDIO KIRA BARRI SANT ANDREU BARCELONA

Quan un menor (víctima d’assetjament escolar) se suïcida no vol morir, només vol deixar de patir”. La frase es pot llegir a la carta enviada ahir pels pares de la Kira –la menor, de 15 anys, es va suïcidar ara fa un any i mig– al president Pedro Sánchez. Una missiva en què s’anuncia el lliurament al Govern espanyol de 225.000 firmes recollides per José Manuel López i María José López per demanar una llei contra l’assetjament escolar.

La Kira va sortir de casa seva, com cada dia, a primera hora del matí del 19 de maig del 2021. Estudiava al Manyanet de Sant Andreu de Barcelona. Però aquell dia no va arribar a l’escola. En comptes d’agafar l’ascensor per baixar al carrer, la Kira va agafar la direcció contrària. 

Des del primer minut després de la tragèdia, en José Manuel i la María José van assenyalar a l’ escola com a culpable del que havia passat. Estan convençuts que la Kira va ser víctima d’assetjament escolar i també d’“altres violèn­cies d’adult a menor en aquest mateix centre”. Així ho recull la carta enviada a Sánchez. S’hi denuncia –això fa mal especialment a aquests pares– la “inacció” de l’ escola en l’aplicació del protocol antibullying i l’assumpció, un cop passada la mort d’aquesta escolar, de responsabilitats. L’escola nega des del primer dia que la mort de la Kira fos per assetjament escolar.

Les 225.000 firmes que es volen lliurar a Madrid el pròxim 3 de novembre (el dia Internacional Contra la Violència i l’Assetjament Escolar) “són un reflex clar de la preocupació social que hi ha entre les famílies per les terribles conseqüències de l’assetjament escolar i la ja innegable impunitat que comporta”, diu la carta.

El que es proposa és una llei específica en la lluita contra el bullying “que estableixi conseqüències immediates per la inacció dels centres davant les diferents situacions de violència o assetjament escolar que es plantegen”. I que aquesta norma també reculli conseqüències penals per a les famílies dels assetjadors que no col·laborin per aturar aquesta violència a les aules.

Els pares de la Kira i les desenes de milers de persones que ara els donen suport estimen que “aquesta llei pot salvar vides i ajudar les víctimes a convertir-se en supervivents”. Una reforma que hauria d’anar acompanyada, proposa la carta, d’una revisió dels protocols per donar resposta a cada cas abans que sigui, com en el cas de la Kira, massa tard.

 

Redacció:  Javier Ricou Lleida 

Enllaç: https://www.lavanguardia.com/encatala/20221004/8553353/les-225-000-firmes-per-kira-i-llei-bullying.html

Font: www.lavanguardia.com