Veure totes les notícies

25/06/2015

La UE renuncia a introduir la quota obligatòria de refugiats
La cimera de Brussel·les reconeixerà avui falta de consens entre els estats
Hongria fa marxa enrere en una iniciativa unilateral contrària a la llei comunitària

 

La cimera de caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea arrenca aquesta tarda a Brussel·les amb una galleda d'aigua freda a les ambicioses i també controvertides propostes presentades per la Comissió Europea per respondre a la crisi migratòria d'Itàlia i Grècia. L'esborrany de conclusions, al qual previsiblement donaran via lliure aquesta nit els 28 líders europeus, manté l'oferta de recol·locar en els pròxims dos anys a 40.000 persones necessitades de protecció temporal, però la mesura no serà obligatòria perquè «no hi ha consens en això», admet un alt càrrec europeu.

 

«La idea que les quotes poden ser imposades des de Brussel·les no tindrà èxit. És contraproduent», afegeix. Segons el document, els líders demanaran als estats membres que negociïn i pactin per a finals d'abril «el mecanisme temporal excepcional» de distribució.

 

Segons fonts del Consell, els governs no només discrepen sobre la imposició de quotes -una dotzena de països ja han mostrat la seva negativa a acceptar que sigui obligatori-, també hi ha molts altres països, una altra dotzena, que no estan d'acord amb els paràmetres proposats per l'Executiu comunitari per fer el repartiment i que dóna el gruix del pes al PIB i la població, per sobre de l'atur i els esforços passats en matèria d'acollida.

 

«PRESSIÓ INSUPORTABLE» / Se sumen dos estats membres més que rebutgen absolutament el mecanisme com són la República Txeca i Hongria. El primer ministre hongarès, Victor Orbán, assegura que el problema no és només del Mediterrani. «La pressió migratòria ha arribat a ser excepcional a Hongria; és una pressió insuportable», avisa Orbán, que augura un debat molt caldejat aquesta nit a Brussel·les.

 

Hongria no ha trigat ni 24 hores en fer marxa enrere en el seu anunci que no admetria que altres països de la UE li enviïn els refugiats que van entrar en territori comunitari per la frontera hongaresa, una mesura que incompliria la normativa comunitària.

 

 

Font i Foto: El Periódico