Veure totes les notícies

18/01/2022

La reforma dels autònoms: ¿Què opinen les organitzacions sobre les noves cotitzacions?
  • La segona reunió després dels nous trams de cotització s’acaba sense acord i amb postures molt allunyades per part d’alguna de les organitzacions de treballadors per compte propi

El Govern té pressa, però l’acord amb les organitzacions de treballadors autònoms per al nou sistema de cotitzacions encara és lluny tal com ha anat la reunió d’aquest dilluns amb els agents socials. L’ATA –associada a la CEOE– li ha reiterat a l’equip del ministre José Luis Escrivá el seu rebuig de l’última proposta remesa, que considera una «destralada» per a més del «40% del col·lectiu». Les altres dues entitats, l’UPTA (vinculada a la UGT) i la UATAE (vinculada a CCOO), són proclius a l’acord, però exigeixen retocs de cert calat per acabar de donar el vistiplau a una reforma que a l’Executiu li corre certa pressa i que pretén tenir aprovada el juny d’aquest any. De moment, totes les peces no acaben d’encaixar i Escrivá ha de moure el puzle si no vol reeditar el resultat de l’últim pacte de les pensions, de què es va acabar despenjant la patronal.

Així és el nou sistema de quotes per als autònoms que planteja Escrivá | Taula

«Això ja és urgent, hem d’arribar a un acord aviat», ha declarat Escrivá al matí en roda de premsa. Després de presentar el nou sistema de trams (de 183 a 1.266 euros, el 2031) dijous passat, l’equip de negociadors de la Seguretat Social ha dedicat la reunió d’aquest dilluns a escoltar les organitzacions d’autònoms. Diverses incògnites de pes sobrevolen sobre la proposta d’Escrivá, a més dels possibles canvis que hi pogués haver en el nombre de trams, el seu import i l’accés a la nova tarifa plana que ha dissenyat. ¿Aplicarà el nou sistema de trams sobre els autònoms que cotitzen actualment per mòduls? ¿Afectarà els autònoms societaris? ¿Canviarà la llista de conceptes deduïbles? ¿Es podrà descomptar dels ingressos l’IRPF ja pagat a la Seguretat Social? Aquestes qüestions s’han de concretar i no s’han resolt en una reunió que des del ministeri liderat per Escrivá han qualificat de «molt positiva».

ATA: «La música no ens agrada»

El president de l’ATA, Lorenzo Amor, ha manifestat després de la reunió que «la proposta no ens agrada gens» i reclama a Escrivá aclarir si els autònoms col·laboradors entraran o no en el nou sistema o si hi haurà un règim especial per als que tinguin pluriactivitat. L’entesa, ara com ara, sembla complicada amb l’organització afí a la patronal, que està a expenses de conèixer més detalls de la reforma d’Escrivá per entrar en el terreny de les al·legacions i propostes. Segons el sistema de trams plantejat per Escrivá, tot afiliat al RETA que tingui uns rendiments nets superiors a 1.125,9 euros al mes pagarà més amb el nou sistema (si no paga actualment la quota mínima). El que, segons els seus càlculs, provocarà que el 40% del col·lectiu pagui més. Uns números que difereixen dels del Ministeri de Seguretat Social, que calcula que dos de cada tres autònoms pagarà menys.

Una altra de les crítiques de l’ATA al nou sistema, en què coincideix amb la Pimec, és que cotitzar en funció dels ingressos també implica rebre prestacions en funció d’aquesta cotització. I que les persones que passin a pagar menys, també acumularan menys cotització de cara a futures prestacions o la jubilació.

UPTA: cotització especial per als artistes

Les altres dues organitzacions, vinculades amb els sindicats, tenen una postura més procliu al pacte. Tot i que la matèria no està ni de bon tros tancada, segons assenyalen fonts de l’UPTA i la UATAE. Des de la primera han traslladat a Escrivá una doble demanda. D’una banda, invertir la progressivitat del sistema i que al principi de la seva entrada en vigor els autònoms paguin menys i després vagi pujant cada any. Actualment Escrivá planteja al principi trams molt semblants entre qui més ingressa i qui menys, per després anar eixamplant-los progressivament fins al 2031.

I, per l’altra, l’UPTA aposta per habilitar un sistema de cotització especial per als artistes i els treballadors culturals. L’entitat presidida per Eduardo Abad pretén que qui tingui uns rendiments nets inferiors a 3.600 euros a l’any pugui accedir a una quota fixa de 90 euros al mes. I habilitar un segon tram de rendiments, d’entre 3.601 i 5.400 euros a l’any, amb una quota de 135 euros al mes.

Des de la UATAE també estan a favor d’anar cap a un model de cotització en funció dels rendiments, però volen fer-ho abans del que proposa Escrivá. L’Executiu planteja un període d’adaptació progressiva de nou anys, fins al 2031, però l’entitat liderada per María José Landaburu pretén acotar aquesta transició. La UATAE considera especialment rellevant eliminar el règim transitori per a les persones amb ingressos per sota del salari mínim. També plantegen augmentar la protecció social dels treballadors per compte propi i crear l’equivalent a un subsidi per a més grans de 52 anys aturats, similar al que hi ha per als assalariats.

Font: eldiario.es