Veure totes les notícies

11/07/2014

La fiscalia ampliarà a tot l'estat els equips d'investigació conjunta amb policia i Hisenda que ja funcionen a Barcelona
El fiscal general de l'estat, Eduardo Torres-Dulce, critica que el Ministeri de Justícia vulgui limitar l'autonomia dels fiscals en el sistema de justícia europea Eurojust
 

La fiscalia vol ampliar a tot l'estat els equips d'investigació conjunta amb els cossos policials i l'Agència Tributària que ja funcionen habitualment a Barcelona. Així ho ha anunciat aquest dimecres el fiscal general de l'estat, Eduardo Torres-Dulce, en la visita de dos dies que fa a la capital catalana. Torres-Dulce ha posat la fiscalia de Barcelona com a exemple d'aquesta bona col·laboració sobretot en delictes fiscals i de xarxes criminals, i vol que a la tardor comencin a funcionar en altres llocs de l'estat.

 

Aquest nou sistema de funcionament intern inclou que alguns fiscals només es dediquin a investigació, i portin els casos des de l'inici fins al final, el dia del judici, cosa que fa avançar més ràpidament la investigació. La resta de fiscals haurien de seguir compatibilitzant els casos importants amb el dia a dia dels petits judicis de faltes, les guàrdies pels detinguts i altres feines.

 

Això també s'hauria de compatibilitzar, segons el fiscal general, amb l'eliminació de les faltes del Codi Penal, que passarien a ser infraccions administratives, sense necessitat de judici. Torres-Dulce ha recordat que el 85% dels judicis immediats de faltes acaben en conformitat de les parts, sobretot pel que fa als casos de violència domèstica i a les infraccions de trànsit. Això es vol estendre a altres tipus de faltes i evitar així les moltes suspensions de judicis que hi ha per incompareixença de la víctima, per exemple, en els casos de petits furts, cosa que suposa pèrdua de temps i diners per a l'administració de justícia.

 

Només això, alliberaria moltes hores de feina als fiscals, ha dit Torres-Dulce, que ha afegit que enviarà un document amb aquestes reflexions al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón.

 

 

Crítiques a la supervisió del Ministeri

 

D'altra banda, Torres-Dulce ha criticat que el ministre Gallardón hagi proposat un model de funcionament d'Eurojust, el sistema de coordinació europeu de justícia. Mentre que la majoria de països aposten perquè siguin fiscals qui liderin les investigacions i col·laborin entre ells, Espanya vol certa supervisió d'aquests equips i enllaços internacionals per part del Ministeri de Justícia. Això, segons Torres-Dulce, és un pas enrere en l'impuls de l'autonomia del ministeri fiscal.

 

De fet, ha considerat que el ministre Gallardón hauria de ser "coherent", ja que si vol impulsar que els fiscals dirigeixin les investigacions a l'estat, com s'havia anunciat, també ho hauria de voler per les investigacions en coordinació amb altres països europeus. Torres-Dulce ha recordat que Eurojust ha estat molt útil a la fiscalia espanyola en casos com el de l'enfonsament del 'Prestige' o les pròtesis mamàries defectuoses.

 

Per últim, en la reunió del Consell Fiscal celebrada aquests dos dies a Barcelona també s'ha aprovat per unanimitat un informe sobre l'avantprojecte de llei de protecció de la infància. En l'informe es fa una valoració positiva del projecte, que adapta la legislació espanyola a la nova realitat sociològica, a les competències autonòmiques, a la jurisprudència i als convenis internacionals.

 

 

Font i Foto: diaridetarragona.com