Veure totes les notícies

09/04/2021

L'ariet policial en temps de pandèmia

L'ariet policial en temps de pandèmia

Mayte Piulachs La difusió d'un vídeo de dins d'un habitatge en el qual se senten els cops d'un ariet d'agents de la policia espanyola contra la porta d'un pis de Madrid perquè els seus llogaters, que hi feien una festa, no es volen identificar, fins que la rebenten i hi entren sense ordre judicial van fer feredat . La polèmica ha omplert les xarxes socials i la majoria de juristes defensa la inviolavilitat del domicili i els perills de convertir-nos en un estat policial i no de dret.

L'actuació policial de Madrid va ser "il·legal" i un "error", van compartir ahir els quatre ponents convidats pel Col·legi de l'Advocacia de Barcelona en l'enriquidor debat en línia La vulneració de drets en temps de Covid-19, presentat per la degana M. Eugènia Gay i moderat per Jesús Sànchez. "Ens va remoure a tots aquesta pel·lícula de Hitchcock enregistrada des d'un mòbil", denunciava amb humor el penalista Emilio Zegrí, que alhora alertava que aquestes normes que "castren la joventut i imposen la distància" no es mantinguin passada la pandèmia. "Hi ha gent que aplaudeix aquesta invasió de drets. L'Estat se sentirà còmode? Cal estar vigilants perquè no vingui per quedar-se", va declarar. I va recordar que la jurisprudència considera domicili una caravana, una rebotiga i un pis turístic, com el de Madrid.

La magistrada Ángeles Fernández, titular del jutjat d'instrucció 8 de Barcelona, va fer una detallada exposició de les normes aprovades per controlar la Covid-19, les quals -va destacar- se supediten a la llei de seguretat ciutadana, no a la de salut. La desobediència per no identificar-se davant la policia, en el cas de Madrid, és una sanció administrativa, i la seva reiteració "no es converteix en un delicte greu perquè no hi ha cap perill flagrant", va sostenir. La magistrada hi va afegir que a la policia li "falten eines legislatives" per fer complir les restriccions. En aquest sentit, l'intendent dels Mossos Antonio Rodríguez va assegurar que el cos té "arrelat" què és un domicili i que usen l'ariet en casos excepcionals i "sempre" amb ordre judicial. "Amb tanta norma volàtil, els ciutadans estan desorientats i també irascibles", i va indicar que hi ha "una dissonància" entre les normes i ferles complir: "S'aprova que no hi pot haver més de sis persones d'una mateixa bombolla en un pis. I com ho fem?" Va detallar que aquesta Setmana Santa han imposat 5.300 sancions.

El penalista Jorge Navarro va exposar que la Constitució "no només protegeix la inviolabilitat del domicili, sinó tot el que implica: l'honor, la vida privada..." Va citar jurisprudència del TEDH. En el cas de Madrid, Navarro va afirmar que són més reprovables les declaracions del ministre de l'Interior: "És un jurista i va emparar la vulneració de drets." I va insistir: "Els drets hi són per ser protegits, no per ser perseguits."