Veure totes les notícies

10/08/2022

L’advocacia Catalana reclama més espais en molts jutjats per evitar el contacte entre dones i agressors

L'advocacia Catalana reclama més espais en molts jutjats per evitar el  contacte entre dones i agressors - Canal Taronja Comarques Centrals

Un informe del Consell de Col·legis de l’Advocacia de Catalunya (CICAC) denuncia que bona part dels edificis judicials del país no garanteixen una bona atenció a les víctimes de violència masclista. Així, dels 49 partits judicials, hi ha almenys 13 seus judicials sense espais específics habilitats, i set més amb espais poc adequats. A la Catalunya Central el jutjat que no disposa d’un d’aquests espais és Solsona. La resta, 29, amb més o menys condicions, tenen espais raonablement satisfactoris per a les víctimes. També hi ha diferències, dins del mateix partit judicial, segons si és un jutjat especialitzat, un jutjat ordinari o el jutjat de guàrdia.

En alguns llocs on sí que hi ha espais específics per a les víctimes hi ha el problema que només és apte per a una víctima, i la intimitat es dificulta si hi ha més d’una denunciant simultàniament.
Aquest fet provoca que sovint la manca d’espai fa que víctima i agressor, o els seus acompanyants, es puguin trobar als passadissos, sales d’espera, replans o recepció. Quan es vol preservar una mica la intimitat de la víctima se la sol tancar en una habitació petita, un arxiu o un cubicle, cosa que encara la revictimitza més, perquè no té llibertat de moviments. Molt sovint són els funcionaris qui intenten evitar el contacte visual entre denunciant i denunciat. En canvi, l’agressor, si no està arrestat, es pot moure lliurement per bona part del jutjat. Pel president del CICAC aquesta situació que pateixen les víctimes és una vergonya.

La sala de govern del TSJC ha acordat per unanimitat traslladar l’informe al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per tal d’instar el Departament de Justícia a construir i millorar dependències que respectin els drets de les víctimes. Després de la resposta del TSJC, el Departament de Justícia ha informat que a principis d’any va iniciar una revisió de l’estat de les diferents sales de víctimes que hi ha arreu de Catalunya, unes conclusions que preveu tenir enllestides a finals de l’estiu.

 

Redacció: Canal Taronja 

Enllaç: https://www.canaltaronja.cat/central/noticies/ladvocacia-catalana-reclama-mes-espais-en-molts-jutjats-per-evitar-el-contacte-entre-dones-i-agressors/

Font: www.canaltaronja.cat