Veure totes les notícies

30/06/2014

El govern espanyol vol obstaculitzar la legalització de fills amb "ventres de lloguer" a l'estranger

El govern espanyol acaba d'aprovar un projecte de llei que dificulta encara més el registre dels fills nascuts a través d'una dona gestant a l'estranger, el que popularment es coneix com a "ventres de lloguer", tot i que és un terme que els pares que opten per aquesta tècnica de reproducció assistida consideren despectiu i, de fet, lluiten perquè ja no s'utilitzi. El canvi de normativa del govern espanyol coincideix amb la sentència del Tribunal de Drets Humans contra França perquè

 

A la xarxa hi ha hagut mobilització per reclamar que, d'una vegada, la llei espanyola permeti registrar els nens nascuts a través de la gestació subrogada. Una pràctica que aquí no és legal, però per la qual opten més de 800 parelles, homosexuals i heterosexuals, cada any a tot l'Estat. La majoria recorre als Estats Units, però també s'està estenent aquesta pràctica a Ucraïna i a Mèxic.

 

El 2010, el govern va establir que els pares que optessin per aquesta fórmula podrien inscriure els nens sempre que aportessin una resolució judicial del país d'origen que demostrés que la dona gestant havia gestat el nen per voluntat pròpia. Això va funcionar fins al febrer d'aquest any, quan

 

La nova normativa

 

Ara, si el projecte de llei que està en tràmit tira endavant, quan es registri el nen al consolat espanyol sempre haurà de constar com a mare la dona gestant, i no podrà tenir, directament, els cognoms dels pares. Això obligarà que, un cop aquí, s'hagi de demostrar la maternitat o la paternitat amb una mostra genètica i s'hagi iniciar un procés d'adopció. Processos en els quals també intervindrà el criteri del jutge.



Els pares reclamen una llei que els permeti que quan tornin a Espanya com a fills seus els puguin inscriure al Registre Civil amb un simple tràmit administratiu. Volen eliminar tots els problemes que no fer-ho els pot comportar en el futur.



De fet, ara mateix hi ha desenes de nens amb la nacionalitat denegada, sense DNI, sense targeta sanitària i sense els drets hereditaris reconeguts. Una indefensió jurídica que el mateix Tribunal Europeu de Drets Humans ja ha denunciat. Aquesta situació genera, doncs, moltes dificultats per legalitzar els nens nascuts a través d'aquesta tècnica de reproducció assistida.

 

 

Font i Foto: 324.cat