Veure totes les notícies

13/05/2021

El Congrés dona el vistiplau a la llei de canvi climàtic
  • La norma fixa el 2030 com a límit perquè Espanya redueixi un 23% les emissions i el 2050 per arribar a la neutralitat climàtica

El ple del Congrés dels Diputats donarà avui llum verda a la primera llei de canvi climàtic i transició energètica, que persegueix, entre altres mesures, la descarbonització plena d’Espanya el 2050, la protecció de la natura i el final de la venda de cotxes contaminants el 2040. La llei, que arriba quatre anys després de la ratificació de l’Acord de París davant les Nacions Unides, respon al compromís assumit per Espanya en l’àmbit internacional respecte a l’emergència climàtica i posa al centre de l’acció política la transició energètica.

Durant la tramitació parlamentària, la norma, impulsada pel PSOE i Unides Podem, ha hagut de superar el veto presentat per Vox i ha comptat amb el recolzament majoritari de les dues Cambres.

Entre els seus objectius, la llei compta amb dues dates clau per al seu desenvolupament: El 2030, quan Espanya haurà de reduir un 23% les emissions respecte al 1990, i el 2050, any per arribar a la neutralitat climàtica. Així mateix, prohibirà els sondejos i prospeccions de combustibles fòssils, obligarà que totes les ciutats de més de 50.000 habitants tinguin una zona de baixes emissions el 2023, impulsarà la rehabilitació energètica dels edificis i el desplegament de les renovables –compatible amb la cura del patrimoni natural–. A més, els turismes i vehicles comercials lleugers, no destinats a usos comercials, hauran de reduir gradualment les emissions, de manera que per al 2040 siguin de 0.

La nova norma entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat.