Un nou protocol català combatrà les violències sexuals que no estan previstes en el Codi Penal

31/01/2019

Donarà criteris operatius als policies, municipis i locals d'oci davant d'aquestes agressions

 

La Generalitat ha creat un nou protocol per detectar, prevenir i combatre per la via administrativa les violències sexuals que tenen lloc als espais d'oci i que no estan previstes en el Codi Penal, i que donarà pautes d'actuació i nous criteris als cossos de seguretat, ens locals i empreses d'oci que s'adhereixin voluntàriament, i formarà 13.000 persones.

L'han presentat aquest dimecres en roda de premsa la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i el d'Interior, Miquel Buch, que ha assenyalat que permetrà combatre "conductes que potser s'han naturalitzat al llarg dels anys", però que en cap cas són acceptables i que atempten contra la llibertat de la dona.

Buch ha explicat que han aprofundit en la via administrativa i els recursos que tenien a l'abast per lluitar contra la violència masclista en àmbits que no recull el Codi Penal, encara que de vegades "es retorça" i s'utilitza per segones quines finalitats, ha lamentat, i ha indicat que el protocol assenyala com prevenir, detectar i actuar davant d'aquestes agressions.

Segons l'Enquesta de violència masclista a Catalunya del 2018, el 20,9% de les agressions fora de la parella tenen lloc en espais d'oci, i el 18,3% a l'espai públic, davant de la qual cosa Artadi ha subratllat la necessitat de prevenir i actuar sobre l'assetjament sexual que no es denuncia, perquè una pèrdua de respecte pot derivar en agressions més greus, com "una espiral".

 

Un nou protocol català combatrà les violències sexuals que no estan previstes en el Codi Penal

 

Segons l'Enquesta de violència masclista a Catalunya del 2018, el 20,9% de les agressions fora de la parella tenen lloc en espais d'oci, i el 18,3% a l'espai públic, davant de la qual cosa Artadi ha subratllat la necessitat de prevenir i actuar sobre l'assetjament sexual que no es denuncia, perquè una pèrdua de respecte pot derivar en agressions més greus, com "una espiral".

"Cal parar el primer trencament de respecte a la dona, de creure que perquè ets un home pots violentar una dona sense que passi res. Una vegada es traspassa aquesta barrera, ja pot passar qualsevol cosa", ha explicat, i ha dit que la presència dels cossos de seguretat i d'espais d'oci a l'acte reconeix la importància de la problemàtica però, també, el compromís d'eradicar-la.

ACORRALAMENT I VEXACIÓ

Es consideren agressions constitutives d'infracció administrativa l'exhibicionisme obscè, la masturbació en espais públics o oberts, el seguiment obscè, la injúria sexual, fer fotos a parts íntimes, l'acorralament amb finalitat sexual i altres conductes que impliquin una vexació sexual, amb independència del sexe de l'agressor i de la víctima.

El director general d'Administració de Seguretat de la Generalitat, Jordi Jardí, ha explicat que el protocol donarà noves instruccions operatives als cossos de seguretat --o canvis en les que es tenen--, nous criteris interpretatius davant d'aquestes faltes, i la formació de 13.000 persones de tots els col·lectius: "Volem que arribi a tot Catalunya".

Sota el lema 'No en passem ni una més', es tracta d'una eina d'adhesió voluntària i només serà exigible la seva aplicació en activitats organitzades per empreses, institucions i organismes públics que s'hagin sumat a convenis amb la Generalitat.

S'aplicarà a il·lícits penals i administratius que sancionin les conductes que atemptin contra la llibertat i indemnitat sexual de les persones, amb independència del sexe, i Jardí ha observat que la jurisprudència farà incorporar altres conductes.

"EL PROBLEMA ESTÀ EN EL SISTEMA"

Artadi ha fet una crida a fer un canvi cultural: "No és un fet aïllat, no és que el sistema ens estigui fallant, sinó que el problema està en el sistema", perquè hi ha un imaginari col·lectiu en el qual persisteixen els valors que subordinen les dones i legitimen la violència masclista.

Aquestes actuacions també poden ser un mirall pel que passa dins de la intimitat de la llar, on té lloc gran part de la violència masclista, i ha lamentat que després de veure les enquestes "la conclusió a què s'arriba amb les xifres és que no hi ha cap entorn segur per a les dones".

A això se suma que el 80% de les accions no es denuncien, i encara que s'ha millorat aquesta xifra, no és suficient, perquè la falta de denúncies genera una sensació d'impunitat a l'agressor, invisibilitza la problemàtica, impedeix abordar-la i deixa sola la víctima, i ha reconegut la feina d'Interior per formar els professionals i evitar la revictimització que pot tenir lloc.

El protocol ha estat promogut per diverses entitats que lluiten contra la discriminació de les dones, ha destacat la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, que ha reflexionat sobre com s'ha avançat del 'No és no', al 'Només sí és sí'.

 

 

Font i Foto: aldia.cat