Un jutge italià 'allibera' el vaixell de Proactiva Open Arms

16/04/2018
L'embarcació estava retinguda des del 18 de març al port de Pozzallo

 

El jutge instructor de la localitat siciliana de Ragusa, Giovanni Giampiccolo, ha ordenat aquest dilluns alliberar el vaixell de l'ONG espanyola Proactiva Open Arms, que està immobilitzat al port sicilià de Pozzallo amb motiu d'una investigació per afavorir la immigració il·legal.

L'advocada de l'ONG Rosa Emanuela Lo Faro ha confirmat a Efe la decisión del jutge, que ha rebutjat, així, l'ordre d'incautació confirmada el 27 de març per la fiscalia de Ragusa.

El vaixell de l'ONG havia sigut immobilitzat de manera cautelar el 17 de març després d'atracar al port de Pozzallo per desembarcar 216 immigrants i es va obrir una investigació a la cap de missió, Anabel Montes; el capità, Mark Reig, i a un responsable de l'organització.

Posteriorment, el jutge instructor de Catània va confirmar la incautació del vaixell de l'ONG espanyola Proactiva Open Arms i el càrrec d'afavorir la immigració il·legal, però va desestimar el delicte d'organització criminal.

D'aquesta manera, el cas va passar al Tribunal de Ragusa, província a la qual pertany Pozzallo, que ha sigut el que avui ha ordenat l'alliberament del vaixell.

Mentrestant, continuarà la investigació penal, que pot durar almenys un any, com va explicar en el seu moment a EFE el també advocat de l'ONG Alessandro Gamberini.

Gamberini va destacar a Efe que la decisió d'avui es tradueix en "la poca serietat de la imputació" i va afirmar que es tracta "d'un cop molt dur" però que el fiscal podrà impugnar aquesta decisió.

Encara queda "una llarga guerra judicial", perquè "s'ha guanyat només una batalla", va afegir.

La investigació es refereix a l'últim rescat, durant el qual l'ONG es va negar a entregar els 218 immigrants salvats a una patrulla de la Guàrdia Costanera líbia que va aparèixer després a la zona.

Davant la negativa, segons alguns vídeos que ha difós l'ONG, se senten les amenaces de mort dels libis.

El coordinador d'Open Arms a Itàlia, Riccardo Gatti, va afirmar que al vaixell van rebre una trucada en què se'ls advertia que Líbia "prenia la coordinació de l'operació", i va afegir que "era la primera vegada que sentíem que els libis coordinessin un rescat".

Els cooperants van esperar fins a 24 hores, i van haverr fins i tot de demanar a Malta l'evacuació d'una mare i un nadó en estat greu, fins que se'ls va autoritzar atracar en un port italià.

 

 

Font i Foto: Elperiodico.com