SOYCAPPAZ: un pas més cap a la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual

31/10/2019

Quan es parla dels termes inclusió i integració de les persones amb discapacitat intel·lectual moltes vegades pensem que són sinònims. Però hi ha diferències molt significatives entre els dos conceptes.

Quan parlem d’integració ens referim al procés pel qual les persones amb discapacitat s’adapten a la resta de la comunitat, intentant assimilar les diferències. La inclusió va un pas més enllà. Es basa a entendre, potenciar i treballar la diferència com un valor que enriqueix les nostres societats. Així, s’eliminen barreres d’entrada als diferents àmbits de la vida: el sistema educatiu, el món de l’ocupació, la independència a la llar, etc., però sense ignorar les capacitats de cadascun dels individus.

La tecnologia és clau per avançar cap a societats més inclusives. El desenvolupament d’aplicacions que volen comprendre les diferències i adaptar-se a les diferents necessitats per millorar la vida de persones amb discapacitat intel·lectual continua creixent i, d’aquí uns anys, segurament, com en tants aspectes de la vida, serà difícil separar l’ús de la tecnologia de la millora de la qualitat de vida particular, però també de la consecució de societats més integradores.

Això és el que busca SOYCAPPAZ, una aplicació pensada per facilitar la incorporació de persones amb capacitats diferents del món laboral i per al desenvolupament d’una vida més independent, millorant la seva autonomia i el seu desenvolupament professional.

Així, aquesta eina, desenvolupada per Fundació MAPFRE i Fundació GMP, amb la col·laboració de diferents entitats que treballen amb persones amb discapacitat com ara Fundació Garrigou, Down Espanya i FEAPS Madrid, és una guia molt completa, totalment adaptada, per a la realització de diferents accions que executem en la nostra vida diària.

SOYCAPPAZ compta amb diferents funcionalitats que permeten, als mateixos usuaris, configurar i planificar les seves rutines, així com també incorporar el contacte directe amb les persones de recolzament (familiars, tutors, mediadors, etc.) part essencial del procés d’inclusió.Pero ¿com s’organitza aquesta aplicació? A partir de quatre seccions. La primera, un calendari que permet recordar cites importants, amb alertes, que se sincronitza amb Google Calendar i que també pot ser actualitzat pel mateix usuari o la persona de recolzament.

D’altra banda, per desenvolupar més independència, l’‘app’ també compta amb un espai anomenat ¿On soc?, que serveix per realitzar desplaçaments de manera més autònoma i segura. Aquí es poden marcar l’inici i el destí, així com totes les parades intermèdies. Un espai que, a més, permet als tutors estar constantment informats de la ruta o de qualsevol canvi que es realitza en el trajecte.

Una altra de les seccions es basa en petits tutorials que expliquen, de manera molt senzilla, com realitzar les activitats que solem realitzar dia a dia, tant a la feina com tasques domèstiques: des de posar una rentadora, fins a imprimir documents. També incorpora un lector de codi de barres que escaneja petits stickers que es poden incorporar a diferents parts de la feina o de la casa. Una vegada l’‘app’ identifica de què es tracta, llança el vídeo assignat a aquesta tasca. Els tutorials poden ser gravats per les persones de recolzament, així que SOYCAPPAZ és totalment personalitzable, segons les necessitats de cadascun dels usuaris. 

Finalment, l’aplicació garanteix i facilita el contacte directe amb familiars o tutors si es necessita ajuda. Es poden organitzar els contactes per ordre de preferència i establir horaris de trucada.SOYCAPPAZ és una aplicació gratuïta que de moment només està disponible per a dispositius Android, compta amb més de 10.000 descàrregues i va ser premiada per l’Associació Espanyola d’Usuaris de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (Autelsil) en la categoria de millor projecte de compromís social i mediambiental.

SOYCAPPAZ forma part de la categoria Apoderament per a la inclusió de l’appteca d’apps4citizens, una plataforma que té per objectiu promoure l’ús de les aplicacions com un instrument tecnològic al servei de la ciutadania a través del compromís social col·lectiu. Si vols conèixer més coses sobre el projecte, entra a lanostra web i segueix els nostres comptes de Twitter i Facebook.