S'estanca l'ús habitual del català, però augmenta el seu coneixement

09/07/2019

Des del 2003, l'enquesta d'usos lingüístics mostra la davallada de l'ús del català com a llengua habitual: del 46% al 36%

 

L'enquesta d'usos lingüístics de la Generalitat mostra la realitat ambivalent de la llengua catalana: hi ha més gent que en sap, però no n'hi ha més que la faci servir.

Aquesta enquesta es fa cada 5 anys, i aquest dilluns se n'han presentat els resultats de l'última, la del 2018: hi ha el 94,4% de població catalana que diu que l'entén i el 81,2% que diu que el sap parlar.

El 85,5% dels enquestats assegura que el sap llegir, i el 65,3%, que el sap escriure. Tots aquests percentatges milloren els resultats de l'enquesta del 2013.


Català amb els fills i no amb els pares

 

En la presentació dels resultats, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha destacat que està augmentant el nombre de persones que no parlen català amb els pares, però sí que ho fan amb els fills:

"És un element molt important perquè, qui no la té com a primera llengua, la passa com a primera llengua als seus fills, i per tant és un element molt favorable al català, i és encara més favorable que no era al 2013."

Segons Franquesa, això és el que permetrà recuperar els percentatges previs a les onades migratòries de l'inici del mil·lenni.

 

 

Font i Foto: 324.cat