Sentència de la violació múltiple a una menor a Manresa: no va ser agressió, sinó abús

31/10/2019

L'Audiència de Barcelona, a diferència de fiscalia, no veu agressió sexual en la violació en grup que va patir una noia de 14 anys a Manresa. El jutge ha declarat culpabables d'abús sexual, i no d'agressió sexual, a 5 del 6 joves acusats de la violació múltiple.

 

El tribunal ha condemnat a dos dels sis acusats per un delicte continuat d'abús sexual. Els hi ha aplicat la pena màxima de presó per abús, que són dotze anys. A tres els ha condemnat a deu anys per un delicte d'abús.

 

La sentència absolt el sisè acusat d'agressió i tampoc veu delicte en un setè home que hauria estat masturbant-se mentre la resta agredia per torns la noia.

 

El judici va arrencar amb una acusació per abús sexual en grup, però la Fiscalia va elevar-la a agressió. La sentència descarta la tesi del Ministeri Fiscal que els processats es van valer de la seva superioritat numèrica i l'estat d'embriaguesa de la víctima per intimidar-la i agredir-la sexualment.

 

A alguns dels condemnats, la fiscalia també els acusava d'amenaces a amics de la víctima perquè no declaressin en contra seva. L'Audiència de Barcelona, però, no veu que hagin comès tampoc aquest delicte. 

 

Els fets van passar el 26 d'octubre del 2016, quan la noia tenia 14 anys, durant una festa privada en una fàbrica abandonada. La noia -encara menor d'edat- durant el judici, va declarar que creia que l'havien drogada i que va tenir por perquè un dels acusats mostrava una pistola per initimidar-la.

 


Abús i no agressió

 

El tribunal no ha vist agressió sinó que ha condemnat a cinc dels joves per abús. Inicialment, la Fiscalia havia acusat els joves d'abús sexual, però al finalitzar la vista oral va elevar-la a agressió al considerar que hi havia prou indicis per incriminar els acusats.

 

El Ministeri Fiscal va dir que van actuar com una "organització criminal" i es van valer de la seva superioritat numèrica per "intimidar" la víctima. També va considerar que el relat de la víctima era coherent, hi havia una investigació sòlida dels Mossos i els testimonis van corroborar els fets.

 

El ministeri va assegurar que es van aprofitar de les condicions físiques de la nena i l'estat en què es trobava. La menor, durant la seva declaració, va assegurar que l'havien drogat.

 

Per tot això va demanar una pena entre 14 i 15 anys de presó.

 

L'acusació particular, per la seva banda, va mantenir l'acusació d'agressió sexual que va defensar des del començament de la vista oral. Va sol·licitar entre 18 i 20 anys de presó per als acusats.

 

Hi havia un setè acusat que s'exposava a una multa per un presumpte delicte d'omissió del deure de socors.

 

El judici, que va quedar vist per a sentència el passat 16 de setembre, va començar el mes de juliol.