Salut vol que les mútues laborals assumeixin totes les malalties del treball

12/07/2017

Salut es podria estalviar uns 600 milions d'euros anuals si es qualifiquessin com a laborals moltes patologies que atén la sanitat pública i que haurien de pagar les mútues perquè en realitat són malalties relacionades amb la feina.

Són dades que ha donat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, per explicar la futura prova pilot per fer aflorar les xifres reals de les baixes laborals:

"El registre que tenim actual de malalties relacionades amb el treball és en realitat una punta d'un iceberg. Hi ha molta patologia que és atesa en el sistema convencional, a l'atenció primària o a centres hospitalaris, sobretot a la primària, que en realitat estan relacionats amb temes laborals."

Per això, el departament està enllestint un projecte que implicarà les mútues i que tindrà a punt a finals d'aquest any:

"Pretenem que la primària sobretot tingui les eines per identificar aquestes malalties relacionades amb el treball i declarar-les com a tal."

Les mútues seran, en últim terme, les que decidiran quins casos accepten com a malaltia professional. Asepeyo és una de les que participaran en la fase inicial del pla. Ho explica Manel Vázquez, director d'Assistència Sanitària d'aquesta mútua:

"És bo que aflorin les malalties professionals que existeixen. Això ens permet posar remei a aquestes malalties professionals i que altres persones puguin patir-les."

València té, des de fa anys, un pla semblant, que el 2013 li va permetre detectar més de 3.000 malalties professionals.

Salut ja ha fet un primer contacte amb les tres mútues amb més implantació a Catalunya, però el pla pilot l'engegarà amb 8 mútues i 30 CAPs. Per fer-ho han triat 9 patologies.