Primer pas per equiparar els permisos de maternitat i paternitat

28/06/2018

Tots els grups del Congrés voten a favor de la proposta d'Units Podem perquè pares i mares tinguin 16 setmanes cadascun

 

El Congrés dels Diputats ha fet el primer pas per equiparar els permisos de maternitat i paternitat. Tots els grups de la cambra han votat a favor de la proposta d'Units Podem que demana que s'allargui el permís de paternitat fins a les 16 setmanes, que estigui remunerat al 100% i que sigui intransferible.

La proposició de llei planteja que tant pares com mares puguin gaudir d'aquestes setmanes en cas de naixement, adopció o acollida.

La proposta estableix que les 16 setmanes de paternitat es divideixin en dos períodes: un d'inicial, de dues setmanes, que hauran de ser les primeres després del part, i un de criança, de catorze.

Segons la normativa actual, la mare s'ha d'agafar obligatòriament les primeres sis setmanes de permís. Les deu següents les pot gaudir ella o cedir-les al pare. Actualment, el permís de paternitat és de quatre setmanes.

El PP i Ciutadans van pactar, en els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2018, allargar aquest termini a cinc setmanes.

Iglesias: "No em toca ajudar la meva companya, em toca compartir les tasques al 50%."

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha destacat que el PP també ha fet costat al text, tot i que, quan era al govern, la va vetar dues vegades.

El plantejament és que els nadons estiguin amb un dels progenitors durant, com a mínim, 30 setmanes.

 

Iglesias ha destacat que l'ampliació del permís de paternitat ha de servir perquè els homes s'impliquin en la criança i que les cures dels infants no recaiguin "sempre" en les dones:

"Em toca molt de prop i ho vull deixar ben clar: a mi no em toca ajudar la meva companya a criar els nostres fills, a mi em toca compartir aquestes tasques al 50%, i vull que hi hagi una llei que m'obligui a fer-ho. I no només perquè ella té dret a no ser discriminada laboralment, sinó perquè els seus fills tenen el dret de créixer en un entorn i estructura familiar que no sigui sexista."

També ha recordat les tres dones que el van criar -mare, àvia i tieta àvia- i que van haver de fer "moltes renúncies" per fer-ho:

"Els homes d'aquest país devem a les nostres mares i àvies fer per als nostres fills el mateix que elles van fer per a nosaltres."

Fa poc més d'un mes, el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit la demanda d'un pare que va denunciar la Seguretat Social per discriminació, pel fet que les mares tenen 16 setmanes de permís per maternitat i els pares, quatre.

 

Font i Fotos: 324.cat