Nou de cada 10 casos de desapareguts a Catalunya es va resoldre en menys d'un mes el 2017

09/03/2018

Un 40% dels casos són de menors, la majoria, noies

 

 

Els Mossos van gestionar l'any passat 4.356 denúncies per desaparicions i el 94% es van resoldre abans d'un mes, mentre que el 98% de les persones desaparegudes es van localitzar en un any, ha informat el cos aquest divendres en un comunicat coincidint amb el Dia Internacional dels Desapareguts.

El 72% de les persones que van reaparèixer voluntàriament ho van fer en els primers quatre dies, i durant la primera setmana ho va fer el 86%.


 
 

 

 

Seguint amb aquest balanç, un 41% de les persones desaparegudes el 2017 van ser dones i un 59% homes, i, per edats, un 38% eren menors -sis de cada 10 eren noies-, mentre que un 6% eren més grans de 65 anys, dels quals un 63% patien una malaltia mental.

Les malalties mentals com a processos degeneratius o depressius estaven presents en un 46% de les desaparicions i, en aquests casos, el retorn voluntari és menys probable i se situa en el 40,2%.

Després d'una anàlisi del 80% de les denúncies per desaparicions, la policia ha constatat que un 62% és reincident, és a dir, ja havia desaparegut en alguna altra ocasió.

Unitat central

Els Mossos disposen des del 2010 d'una unitat central de persones desaparegudes, que va ser pionera a aconseguir les dues primeres sentències basant-se en la construcció de la prova per indicis, és a dir, sense localització del cadàver.

Aquests serveis especialitzats tenen actualment quatre investigacions obertes en l'àmbit criminal de persones desaparegudes i des del 2010 han portat a terme 22 investigacions amb 24 víctimes, de les quals n'han resolt 18.

Una dotzena de casos van resultar ser homicidis amb ocultació de cadàver, tres casos de detencions il·legals i relacionades amb matrimonis forçosos, i tres desaparicions que, segons va determinar la investigació, van ser voluntàries.

L'Oficina d'Atenció a les Famílies de Persones Desaparegudes es va crear l'abril del 2014 i fins a l'1 de gener del 2018 ha rebut 15.361 denúncies a partir de les quals s'han obert 500 casos de seguiment i contacte.

Font i Foto: El Periodico