Més de la meitat de dones empresonades han estat víctimes de violència masclista

13/06/2018

El centre penitenciari Wad-Ras desplega un programa de tractament amb visió de gènere

 

Més de la meitat de dones que són a la presó han estat víctimes de violència masclista. Per evitar que es repeteixi quan compleixin la condemna, el centre penitenciari de Wad-Ras, a Barcelona, ha posat en marxa un programa pioner a l'estat.

Es tracta d'una formació específica que aborda de manera transversal tots els aspectes que afecten les internes pel fet de ser dones i estar privades de llibertat.

El tractament el desenvoluparan educadors, psicòlegs, treballadors socials i juristes de cada centre, en grups molt reduïts, i en funció de la trajectòria de les internes.

L'objectiu és potenciar la seva autoestima i donar-los pautes per tenir una conducta sexual i sanitària responsable.

 

El 7% de la població reclusa de Catalunya són dones. El perfil de les internes és el d'una dona de 38 anys amb una condemna a 5 anys de presó per robatori o tràfic de drogues.

 

 

Sis de cada 10 dones a la presó han estat víctimes de violència de gènere i tenen problemes de salut mental i pobresa.

En un els nous tallers de formació les recluses reflexionen sobre les desigualtats entre els homes i les dones. Unes diferències que han viscut en pròpia pell.

"Totes veiem que no hi ha igualtat entre homes i dones."

"És injust perquè fem les mateixes coses i no tenim les mateixes recompenses."

La majoria procedeixen d'un entorn de pobresa, que les ha fet dependre de les seves parelles i han acabat a la presó per robar o bé per traficar amb drogues.

"La majoria vam tenir parelles tòxiques, males relacions que ens van portar a tenir problemes. Gràcies a aquests tallers ens fan veure que no estàvem fent les coses com les havíem de fer, que ens hem de valorar més, que som autosuficients."

El programa els dona autoestima i els facilita les eines perquè es formin i puguin prendre les decisions adequades quan recuperin la llibertat.

Soledad Prieto, directora presó de Wad-Ras:

"Si tu has tingut una parella que t'ha portat a la presó i després una segona parella i una tercera pot ser que hagis d'aprendre a canviar les decisions que has pres en la teva vida."

Aquestes dones faran 50 sessions, dos dies a la setmana, durant mig any. I el programa s'estendrà a totes les presons de dones de Catalunya.

Està demostrat que, quan surten de la presó, el grau de reincidència de les dones és menor que el dels homes.

 

 

Font i Foto: 324.cat