L'origen opac de les joies: explotació infantil, treballs forçats i contaminació

14/02/2018
Human Rights Watch publica un informe amb motiu del dia de Sant Valentí que alerta que en el procés d'extracció i producció de joies de marques conegudes es cometen violacions dels drets humans
 

 

L'organització de defensa dels drets humans Human Right Watch alerta sobre l'origen opac de la majoria de les joies que es venen al món. L'ONG ha publicat un informe, amb motiu del dia de Sant Valentí, de 99 pàgines, que analitza el procés d'extracció i producció d'or i diamants de 13 de les principals marques de joieria i rellotgeria, com ara Bulgari, Pandora o Rolex.

La responsable de l'informe, Julian Kippenberg, ha alertat que la majoria de les marques no saben d'on provenen l'or i els diamants que fan servir:

"Ens hem trobat que la majoria d'aquestes companyies joieres no sap amb certesa d'on provenen l'or i els diamants que utilitzen i, a més, tampoc no saben si en el procés d'extracció d'aquests es produeixen violacions dels drets humans."

Aquestes violacions de drets humans inclouen treballs forçats, danys ambientals irreparables i a la salut -ja que han contaminat l'aigua amb productes químics- i explotació infantil. Molts nens han quedat ferits o fins i tot han mort fent tasques perilloses en mines d'or o diamants.

 

L'organització xifra en més d'un milió els nens que treballen en aquestes mines arreu del món. La Michelle és una d'aquestes persones. Viu a les Filipines i es dedica a buscar or sota l'aigua des que té 6 anys.

"De vegades quan ets a l'aigua  fa molt fred i se t'adorm el cos, però és l'única manera que tenim de guanyar-nos la vida i comprar-nos menjar."

La pressió de les ONG ha forçat els governs d'alguns països com les Filipines i Ghana a adoptar legislacions estrictes que prohibeixin aquest tipus de pràctiques. Però, a la pràctica, sovint els governs fan els ulls grossos i les lleis no s'acaben aplicant. Kippenberg creu que el veritable canvi passa per un consum més responsable.

"Quan aneu a comprar joies, pregunteu: 'D'on han sortit aquest or i aquests diamants? D'on es van extreure? Què heu fet vosaltres per esbrinar quines són les condicions dels treballadors sobre el terreny?'"

L'organització calcula que, només el dia de Sant Valentí, es vendran joies per valor de 4.000 milions de dòlars a tot el món.

 
 
 
Font i Fotos: 324.cat