Les parelles de fet podran cobrar pensió de viudetat a tot Espanya

28/03/2014
El Tribunal Constitucional demana a l'Estat que reguli la concessió de la prestació

 

El Tribunal Constitucional ha ordenat a l'Estat que reguli la concessió d'una prestació de viudetat a les parelles de fet que ara només poden percebre els viudos de determinades comunitats autònomes com les que tenen un dret civil com Catalunya. Els jutges han entès que es pot cobrar aquesta pensió si les parelles de fet han conviscut de manera estable durant, almenys, cinc anys, i s'han inscrit en el registre de parelles de fet dos anys abans de la mort.

L'alt tribunal sosté que el règim de la seguretat social és "únic i unitari per a tots els espanyols". I per tant, insten l'Estat a establir aquesta igualtat perquè deixi d'existir desigualtat en la prestació "en funció del lloc de residència amb dret civil propi".

La sentència no tindrà efecte en els casos que ja siguin ferms i només es podrà aplicar aquesta doctrina a casos nous o que no tinguin resolució ferma. La sentència compta amb el vot particular dels magistrats Juan Antonio Xiol i Encarnación Roca, tots dos nascuts a Catalunya.

 

Font: El Periódico