Les nòmines del mes de gener ja recolliran les retencions del nou IRPF

24/09/2014

El govern espanyol creu que la reforma fiscal beneficiarà 200.000 pimes i 67.000 autònoms catalans

Hisenda ho veu necessari per a la reactivació

Després dels dubtes generats sobre l'inici de l'aplicació efectiva de la nova llei de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), el secretari d'estat d'Hisenda, Miguel Ferre, va assegurar ahir que l'objectiu del govern espanyol és que l'impacte de la reforma fiscal sobre els contribuents es comenci a notar ja en les nòmines del mes de gener del 2015, quan, segons va dir, estarà preparat el reglament i el programa de retencions que serveixi de guia als responsables de comptabilitat i personal de les empreses.

En una jornada organitzada per la consultora EY i l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD), Ferre va remarca que “no és que Espanya es pugui permetre abaixar els impostos, és que necessita una reducció de la càrrega fiscal per a la recuperació de l'economia i l'ocupació”. En aquest sentit, va indicar que s'han detectat signes que l'economia espanyola està millorant, com ara un augment de la recaptació per IVA del 7%.

El secretari d'estat va defensar que aquest és el moment adequat per fer una reforma fiscal que incideixi en la recuperació en un cercle virtuós i que, al seu parer, és “perfectament sostenible”. Respecte al text definitiu de la nova normativa, va anunciar la voluntat del govern espanyol d'enriquir-la amb aportacions d'altres partits durant la tramitació parlamentària “sempre que no es perdi l'objectiu fonamental”. Pel que fa a la incidència de la reforma fiscal a Catalunya, Ferre va explicar que beneficiarà unes 200.000 pimes (el 19% del total estatal), 67.000 autònoms i 1.200 empreses que inverteixen en R+D, i també els ciutadans, que augmentaran el seu poder adquisitiu per la reducció de l'IRPF. En el cas de l'impost sobre la renda, calcula que l'impacte mitjà d'estalvi fiscal per als ciutadans serà del 12,5%, i va concretar que per a rendes inferiors a 24.000 euros l'estalvi serà del 23%.

Autofinançament

El secretari d'estat d'Hisenda, que també va celebrar un acte empresarial a la seu de Foment del Treball, va destacar que, després de l'elevat endeutament públic i privat, la reforma fiscal incentiva l'autofinançament empresarial davant l'endeutament bancari, de manera que les companyies estalviïn part dels seus beneficis per a inversions futures a través de la reserva de capitalització o, en el cas de les pimes, de la reserva d'anivellament.

La recuperació “perd impuls”

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va avisar ahir que la recuperació de la zona euro “està perdent impuls” i que l'elevat atur i la falta de crèdit actuen com a fre per al creixement. En una compareixença al Parlament Europeu, Draghi es va mostrar disposat a activar més mesures no convencionals per combatre el risc d'un període prolongat de baixa inflació, però va reclamar als estats membres reformes estructurals perquè la seva actuació tingui efectes.

El creixement es va estancar el segon trimestre i els indicadors registrats durant l'estiu són “més dèbils del previst”, va dir el banquer. Alhora, va alertar dels riscos d'un augment de les tensions geopolítiques i d'insuficients reformes estructurals.