Les dones espanyoles denuncien gairebé la meitat d'agressions físiques que a la resta de països de la UE

31/03/2015
El 12,5 % afirma que ha sigut víctima d'atacs físics o sexuals, davant el 22% d'Europa
El Govern publica les dades de la Macroenquesta de Violència contra la dona 2015

 

 

La violència física o sexual contra les dones és a Espanya del 12,5%, gairebé la meitat que a la Unió Europea, on la incidència arriba al 22%. És un dels resultats més sorprenents de la macroenquesta 'Violència contra la dona 2015', que ha elaborat el Ministeri de Sanitat en col·laboració amb el Centre d'Investigacions Sociològiques i l'avanç del qual ha presentat aquest migdia a Madrid.

 

El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, ha subratllat la millora d'algunes dades i ha posat en relleu la importància d'implementar polítiques públiques per sensibilitzar la població. "En els últims quatre anys s'ha aconseguit avançar perquè hi ha més dones que han aconseguit sortir d'aquesta situació. Val la pena seguir apostant i considerar la lluita contra la violència masclista la prioritat de tots», ha destacat.

 

En aquesta línia, la delegada del Govern per a la violència de gènere, Blanca Hernandez, ha insistit que a Espanya existeix una lluita contra el masclisme molt més accentuada que en altres països de la UE i que aquest pot ser el resultat de les campanyes de sensibilització. «El 016 fa 8 anys que funciona, i a Alemanya només 2», ha posat com a exemple Hernández, que ha explicat que el Govern noruec s'ha posat en contacte amb l'Executiu espanyol per rebre assessorament legislatiu en una llei de violència de gènere.

 

Desglossada per conceptes, el 10,3% de les dones espanyoles diuen haver patit maltractaments físics, davant el 20% de la UE, mentre que pel que fa a agressions sexuals Espanya se situa un punt per sobre (8,1% contra el 7%). Les dones espanyoles tenen una prevalença del 25,4% pel que fa a psicologia de control per part del maltractador, xifra que a la UE arriba al 35%.

 

Segons l'estudi, les dones que han aconseguit alliberar-se de la violència masclista ha augmentat en cinc punts i ha passat del 72,4% al 77,6% des del 2011 a l'actualitat. Malgrat aquest avanç, l'estudi segueix llançant dades alarmants. El 67,7% de les dones que pateixen violència masclista no denuncia el seu agressor. Principalment no ho fan per una infravaloració dels fets, per por i per vergonya. En canvi, en els casos que la víctima denuncia, trenca la relació en la meitat de les ocasions.

 

Altres indicadors que preocupen els investigadors és l'augment del control exercit en les noies més joves i el fet que el 63% dels fills hagin presenciat el maltractament.

 

 

Font: El Periódico