Les comunicacions entre presos i advocats augmenten un 28 % amb l'ús de videoconferències

14/08/2018
Tots els centres penitenciaris de Catalunya disposaran del sistema a finals d’any; de moment hi ha 18 sales instal·lades
 
Justícia calcula que la comunicació telemàtica pot arribar a reduir a més de la meitat els desplaçaments dels advocats

 

El Departament de Justícia ha instal·lat 18 sales de videoconferències a sis centres penitenciaris i tres centres educatius de justícia juvenil. Es preveu que aquest mateix any s’instal·li el sistema als tres centres que encara no el tenen: Dones (Wad-Ras), Joves i Ponent. D’aquesta manera, acabarà el desplegament iniciat el 2017 i tots els centres penitenciaris de Catalunya disposaran de sales perquè advocats i presos es puguin comunicar a través de videoconferències. És un model que es va decidir implantar arran de l’èxit d’una prova pilot realitzada a Quatre Camins durant el 2016.

 
Centre educatiu de justícia juvenil / centre penitenciari
Sales
Centre Educatiu Can Llupià
1
Centre Educatiu El Segre
1
Centre Educatiu L’Alzina
1
Centre Penitenciari Brians 1
7
Centre Penitenciari Brians 2
2
Centre Penitenciari Lledoners
1
Centre Penitenciari Mas d’Enric
1
Centre Penitenciari Puig de les Basses
2
Centre Penitenciari Quatre Camins
2
TOTAL
18
 
Els advocats es poden comunicar amb els interns sense haver de desplaçar-se a la presó, amb la seguretat que la comunicació es produirà a l’hora assignada. Malgrat que l’advocat es desplaci a la presó, la trobada pot trigar a produir-se o directament pot veure’s frustrada, ja sigui perquè l’intern ha estat conduït fora del centre per alguna diligència judicial o perquè l’han traslladat.
 
Per això, Justícia ha desenvolupat l’agenda digital, una eina que permet conèixer en temps real la disponibilitat de les sales de videoconferències i reservar-les. El sistema n’assegura la disponibilitat i també la presència de l’intern en una data i una hora. De forma paral·lela, els col·legis d’advocats de Catalunya s’han dotat de 16 sales de videoconferències.
 
Col·legis d’advocats
 
Sales
Barcelona
3
Granollers
1
Sant Feliu
1
Vic
7
Manresa
2
Mataró
1
Sabadell
1
Terrassa
2
Figueres
2
Girona
1
Tarragona
1
Reus
1
Lleida
1
Tortosa
1
TOTAL
16
  
Els primers indicadors obtinguts posen en relleu que les comunicacions entre advocats i presos han augmentat un 28 % a partir de la implantació del nou model. Es calcula que el sistema de videoconferències pot arribar a reduir a més de la meitat les visites dels advocats, que actualment són unes 30.000 a l’any. Tot plegat són menys costos, menys temps d’espera i més eficiència i seguretat.
 
El Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia van acordar l’impuls de la comunicació per videoconferència a principis de 2017. Des d’aleshores, Justícia ha invertit uns 640.000 euros en la instal·lació del sistema als centres, el lloguer d’equips i el manteniment.
 
 
 
Font i Foto:gencat.cat