L'Ajuntament de Barcelona ordena precintar el CIE de la Zona Franca

30/03/2017
El consistori anirà als tribunals si el Ministeri de l'Interior no executa l'ordre en un termini de dos mesos

 

 

L'Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de l'Interior segueixen el seu pols sobre el centre d'internament per a estrangers (CIE) de la Zona Franca. Es tracta d'una partida d'escacs en què només un jugador mou fitxa: el consistori.

 

El tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha comparegut aquest dimecres, juntament amb el gerent de recursos, Joan Llinares, per anunciar que l'ajuntament ha dictat ordre de precintament del CIE i ha donat un termini de dos mesos perquè s'executi aquesta ordre. Si després d'aquest període s'ha fet cas omís de la instrucció, l'ajuntament portarà l'assumpte als tribunals.

 

FALTA D'ADEQUACIÓ D'ACTIVITAT

 

Es tracta d'una ordre ferma, ha recalcat Asens, ja que Interior es va limitar a ignorar la primera resolució de cessament municipal, dictada el 4 de juliol del 2016, com a colofó a l'expedient obert al CIE el 28 d'abril del mateix any per falta d'adequació de llicència d'activitat. Encara que Interior es va personar en el tràmit administratiu, no va presentar recurs ni ho va fer davant el jutge. Per això, l'ordre de precintament és ferma.

 

El ministeri va tancar dos mesos la instal·lació per fer-hi algunes millores, però, segons el tinent d'alcalde, un nou informe sol·licitat als bombers indica que la falta de seguretat contra incendis persisteix. De fet, va ser un altre informe dels bombers, juntament amb la falta de la llicència d'activitat adequada, el que va motivar l'ordre del cessament de l'abril.

 

INFORME DE LA UB

 

Asens ha explicat que l'ordre de precintament és l'últim tràmit abans de portar el ministeri davant els tribunals per incomplir una resolució d'una administració. L'estament judicial a què s'ha de dirigir el consistori és l'Audiència Nacional.

 

El regidor ha explicat que el consistori va demanar un informe al catedràtic de Dret Administratiu José Esteve, que avala la seva actuació. I ha descartat que es doni la imatge de la Guàrdia Urbana precintant el centre de la Zona Franca. Això, ha dit, correspon als tècnics. De fet, qui ha elaborat l'ordre és el servei de llicències del districte de Sants-Montjuïc.

 

“Hem perdut la innocència pel que fa a la lleialtat institucional de l'Administració central. Per això preveiem recórrer als tribunals”, ha dit Asens. A menys, ha continuat, que sigui el mateix ministeri el que vagi al jutge per aturar l'ordre de precintament.

 

“NO VOLEM MÉS MORTS AL CIE”

 

Asens ha recordat que recentment hi ha hagut episodis al CIE que fan témer per la seguretat dels seus interns i els seus treballadors: una vaga de fam, un brot de tuberculosi amb dos casos. També ha subratllat que la voluntat de tancar el centre és comuna a l'ajuntament, al Parlament i a la Generalitat.

 

 

 

Font i Foto: elperiodico.com