La traducció de documents paralitza la causa contra Narcís Serra i l'excúpula de CX

14/07/2017
L'Audiència Nacional ha acordat que es reescriguin del català al castellà gairebé 1.500 folis
El cost del servei puja a 37.000 euros i el treball no estarà finalitzat fins setembre

 

 

La investigació oberta contra l'excúpula directiva de Catalunya Caixa (CX), encapçalada pel que va ser el seu president, Narcís Serra, per unes operacions immobiliàries que van causar un perjudici milionari a l'entitat està paralitzada. Per ara, ningú ha sigut citat a declarar. El motiu: el jutjat de l'Audiència Nacional que tramita la causa ha ordenat que es tradueixin del català al castellà gairebé 1.429 documents. El cost d'aquest servei és de 26 euros per foli. És a dir, 37.154 euros. I és que els serveis jurídics del BBVA (banc que va comprar Caixa Catalunya) han informat que aquests documents no existeixen en llengua castellana.

 

La Fiscalia Anticorrupció va presentar el mes de març una denúncia a l'Audiència Nacional contra l'expresident de Catalunya Caixa, Narcís Serra, i altres 14 ex alts càrrecs, entre ells el que va ser director general Adolf Todó, per un delicte d'administració deslleial comès a l'haver causat un perjudici de 720 milions d'euros en una quinzena d'operacions inmobiliàries realitzades entre el 200 i el 2007. Les irregularitats van ser detectades pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

 

El passat 22 de maig, el Jutjat Central d'Instrucció número 2 va remetre a la secretaria de Govern de l'Audiència Nacional una còpia de 1.429 folis d'aquest procediment perquè els documents fossin traduïts del català al castellà. Arran d'aquesta petició, es va sol·licitar un pressupost a l'empresa licitadora del servei que, a més d'anunciar el cost del treball (26 euros per foli), va advertir que podia entregar el treball en la segona quinzena del mes de setembre. Això sí, el jutjat s'havia assegurat abans que el BBVA no tingués aquests papers en castellà. L'entitat bancària va contestar que no i, per tant, s'haurà de procedir a la traducció dels documents. Els documents es refereixen a més d'una trentena d'operacions immobiliàries investigades i actes i propostes de la comissió executiva de Catalunya Caixa.

 

ACTIVITAT INVERSORA

 

El fiscal Fernando Maldonado exposa en la denúncia que durant aquest període la caixa d'estalvi “va executar una intensiva i creixent activitat inversora immobiliària” a través de la seva fílial Procam. Les inversions les van fer a Espanya, Portugal i Polònia. En la majoria dels casos l'«aval i fiabilitat» que des de l'entitat es va donar a aquests projectes es va atorgar «confiant» en la paraula dels socis copartícips de les inversions, sense previs informes externs independents i «sense realitzar l'anàlisi exhaustiva d'aspectes tals com la solvència i capacitat dels associats i el seu grau d'implicació amb aportació de recursos propis» que, en alguns supòsits, «eren poc significatius» en relació amb el volum del negoci.

 

A més, segons la fiscalia, pràcticament tots els projectes immobiliaris estaven condicionats a la consecució de tràmits urbanístics “ineludibles” i de “resolució incerta”. Alguns solars no eren urbanitzables o estaven afectats per normes que els qualificaven d'interès general. La investigació s'amplia als acords presos per la llavors cúpula de Catalunya Caixa per desinvertir en els fracassats negocis i que la situació tingués el menor impacte econòmic per a l'entitat.

 

El jutge va acceptar la competència per iniciar les indagacions i en la mateixa resolució assenyalava que els 15 alts càrrecs acusats serien citats com a imputats (ara investigats). No obstant, la seva declaració haurà d'esperar.

 

Més termini per dipositar la fiança de 9,5 milions

 

El jutjat de Barcelona que tramita el procés contra l'excúpula de la Catalunya Caixa per l'augment de sous a l'entitat quan estava en situació de crisi ha prorrogat fins al setembre el termini perquè els 41 investigats dipositin una fiança civil de 9,5 milions d'euros. Per ara ningú ho ha fet i és difícil que es posin d'acord en els diners que ha d'aportar cadascun. Alguns, a més, han expressat que no tenen fons per satisfer aquesta fiança o simplement es resisteixen a desprendre's del seu patrimoni. Però si no es cobreix aquesta quantitat, el jutge procedirà a l'embargament de béns.

 

En aquesta causa, la fiscalia sol·licita quatre anys de presó per a l'expresident de la caixa i exvicepresident del Govern, Narcís Serra, i l'exdirector general Adolf Todó, a qui atribueix administració deslleial. L'acusació també es dirigeix contra 39 consellers. D'ells, a 17 els reclama quatre anys de presó per haver pres dues vegades la mesura d'augmentar sous, i a 24, dos anys, per una única ocasió.

 

 

 

Font i Foto: El Periodico