La pobresa a Catalunya

13/06/2018
Els nens són el sector poblacional més afectat

 

La pobresa s’ha enquistat en la població infantil de Catalunya. Gairebé 350.000 menors estan en aquesta situació (un de cada quatre), tal com va informar Save the Children al març. Els nens són el col·lectiu més afectat per la falta de recursos econòmics. El perquè es deu al fet que la infància és el grup que té menys ajuts socials. La inversió en aquest col·lectiu no ha parat de baixar en els últims anys. Catalunya únicament destina el 0,8% del PIB en protecció social als menors, per sota de l’1,3% de la mitjana espanyola i a anys llum de l’europea (2,4%). Les xifres més recents, de l’any 2015, revelen que només el 14% rebia alguna prestació.

Però tampoc els avis s’escapen d’aquest mal endèmic, ja que segons Creu Roja la pobresa crònica s’ha triplicat a Catalunya en els últims tres anys. Un 40,6% de les 493.936 persones ateses per aquesta entitat es troba en una situació de pobresa crònica o persistent. Entre el gener i l’octubre del 2017, Creu Roja va entregar ajuda humanitària a 200.000 catalans. 

Per no parlar d’una nova modalitat de pobres: aquells que ho són malgrat tenir feina. Actualment més de mig milió de treballadors a Catalunya no ingressen prou diners per portar una vida digna, una xifra que està creixent. De fet, el 2016 el nombre de treballadors pobres va pujar en gairebé 30.000 persones, segons la Taula del Tercer Social de Catalunya. La renda mitjana mensual per persona a Catalunya és de 1.055 euros i el del lloguer s’acosta als 596 euros al mes.

 

 

Font i Foto: El Periodico