L’Audiència Nacional ja no veu delicte en la crema de fotos del Rei després de la sentència d’Estrasburg

10/05/2018

El jutge De la Mata rebutja que l'acte inciti a la violència o s'emmarqui en el discurs de l'odi

 

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va arxivar aquest dimecres la denúncia contra una dona de Banyoles (Girona) per la crema de fotografies del rei Felip VI durant una manifestació que celebrava la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) del març passat que emmarcava aquest tipus d'actes en la llibertat d'expressió. El magistrat considera que en la denúncia policial “no existeix el més mínim element (…) que l'acte incités a l'odi o la violència” ni que constitueixi “una manifestació del discurs de l'odi”.

El jutge De la Mata aplica ara aquesta jurisprudència europea. La crema del retrat del Rei amb motiu de les manifestacions de celebració de la sentència europea “impedeix considerar” l'acte com “un atac personal dirigit contra el Rei d'Espanya, que tingués com a objecte menysprear-lo", condició per aplicar el delicte d'injúries a la Corona.

“L'acte denunciat va ser expressió simbòlica d'una insatisfacció i d'una protesta (o més aviat, com s'ha indicat abans, d'una satisfacció)”, assenyala el magistrat. La crema de les fotos en aquest context “no va incitar a l'odi o a la violència” i “no constitueix una manifestació del discurs de l'odi”.

 

 

Font i Foto: cat.elpais.com