Justícia explica al CGPJ el pla d’avaluació dels jutjats, censurat pel TSJC

15/06/2017
Els jutges consideren que l’acció “envaeix” competències del poder judicial, com és la inspecció
El Departament respon que no suspendrà la iniciativa
 

 

El Departament de Justícia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tornen a exhibir desavinences, després que fa un mes la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia, Patrícia Gomà (ERC), qüestionés el rendiment dels jutges. Ara, la sala de govern del TSJC ha vetat al Departament que apliqui el Pla d’Avaluació i Millora dels Jutjats, en considerar que “envaeix” competències exclusives del poder judicial, com és l’inspecció de la tasca dels jutges. El Departament de Justícia –que té les competències materials i de 7.500 treballadors– va assegurar que el pla s’adiu a la legalitat, i ahir mateix va acordar amb responsables del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de presentar-los la mesura a Madrid dimarts vinent.

 

El pla pilot d’avaluació , ideat per Justícia, és que un equip de professionals visiti els 613 jutjats catalans en dos anys per dur bones pràctiques arreu. Pel juny s’havien escollit vuit jutjats: el mixt 3 de Santa Coloma de Farners, el mixt 5 de Gavà, el de primera instància 5 de Lleida, el de primera instància 6 de Badalona, el 4 de l’Hospitalet de Llobregat, el penal 2 de Tortosa, el contenciós 9 de Barcelona i el social 2 de Terrassa. El que ha alarmat els jutges és que Justícia demanés l’accés als sistemes de gestió processal E-justícia.cat, que el TSJC “no ha autoritzat”. Justícia aclareix que no es vol mirar pas els continguts dels expedients judicials, sinó el seu nombre i gestió.

 

La jutgessa degana de Barcelona, Mercè Caso, va declarar ahir, durant la presentació de la memòria del 2016, que està “absolutament d’acord amb qualsevol mesura per fer l’administració de Justícia més moderna i eficaç”, però hi va afegir que això ha de fer-se “amb la col·laboració de tothom”. Caso va assegurar que els jutges estan treballant força “i no se’ls pot demanar que facin sentències com xurros, sinó motivades i ajustades a dret”. També va reclamar reforços especialment per al jutjat civil dedicat a resoldre les clàusules terra de la província, que ja acumula 348 demandes i espera que acabi l’any amb 5.000. Per això, Mercè Caso va fer una crida “a la responsabilitat de les entitats bancàries” perquè arribin a acords amb els clients.

 

Catalunya, líder en desnonaments

 

El nombre de desnonaments ha augmentat un 2,2% al conjunt de l’Estat espanyol el primer trimestre del 2017, després d’un any i mig de descens, segons va informar ahir el Consell General del Poder Judicial. A més, Catalunya és la comunitat on més creix, amb un total de 3.728 llançaments, seguida d’Andalusia, amb 2.927. Per províncies, Barcelona va registrar 2.555 desnonaments; Girona, 539; Tarragona, 418, i Lleida, 216. D’altra banda, també s’incrementa la xifra de demandes per acomiadament; a Catalunya van ser-ne 5.046, unes 40 menys que a Madrid.

 

 

 

Font i Foto: El Punt Avui