Han baixat realment els lloguers amb la nova llei?

22/10/2020
Els que incompleixin la llei del lloguer s’enfronten a multes d’entre 9.000 i 90.000 euros

 

Aquest dijous fa un mes de l’entrada en vigor de la nova llei del lloguer . Recordem que la norma congela els preus dels lloguers que fins ara estaven per sota de l’índex de referència de l’Agència d’Habitatge i obliga a rebaixar els que hi estaven per sobre. Doncs bé, des del Sindicat de Llogaters asseguren que els preus ja han començat a baixar, “tot i les trampes d’algunes immobiliàries”. N’ha parlat a RAC1 el seu portaveu, Jaime Palomera.

En tots aquests anuncis digitals i físics s’hauria d’incloure el preu de l’anterior contracte perquè molts dels anteriors contractes estan per sota de l’índex, i és una cosa sobre la qual a les immobiliàries sembla que hi ha ignorància o mala fe

Jaime Palomera portaveu del Sindicat de Llogaters

 

En canvi, els agents de la propietat insisteixen que els preus ja estaven baixant abans de l’aplicació de la llei i que la norma només genera incertesa al sector. Recordem que encara es pot recórrer al Tribunal Constitucional. Davant d’aquesta situació, alguns propietaris opten per xutar la pilota endavant, com explica també a RAC1 el president del Consell de Col·legis d’API, Joan Company.

 

 

Com que estem amb aquesta incertesa que és una llei que no se sap si tindrà vigència en un futur o no en tindrà, hi ha propietaris que opten per anar prorrogant per veure si més endavant és vigent

Joan Company president del Consell de Col·legis d’API

Company també assegura que alguns propietaris han optat per retirar pisos del mercat de lloguer a l’espera d’aclarir el futur de la llei.

Les trampes d’algunes immobiliàries per saltar-se la llei

Sigui com sigui, de moment la llei és plenament vigent i els que la incompleixin s’enfronten a multes d’entre 9.000 i 90.000 euros. Doncs bé, a RAC1 hem donat una ullada a les ofertes de pisos de lloguer i hem trobat alguns exemples de com algunes immobiliàries intenten esquivar la normativa.

És el cas, per exemple, d’un anunci d’un pis de 45 metres quadrats a la part alta de Tarragona: indiquen que l’índex de referència és de 10,68 euros el metre quadrat, però després assenyalen que el lloguer és de 625 euros, i no de 480 com correspondria. O bé un pis al barri del Carmel a Barcelona. Segons l’índex, els preus a la zona han d’anar dels 600 als 800 euros. Ara bé, a l’anunci la immobiliària amaga quin és l’índex d’aquell cas concret i l’adreça, i només indica que el lloguer és de 1.100 euros.

A part de la zona, hi ha de posar la direcció exacta

Altres opten per la fórmula de contractes de temporada, d’11 mesos i exclosos de la llei. El problema és que a l’anunci no ho indiquen.

Els experts avisen que aquests contractes són fraudulents si hi van a viure persones que hi vulguin instal·lar la seva residència habitual. Un altre cas, el d’un pis a Gràcia per 1.400 euros, mentre que segons l’índex hauria de ser de 1.000.

Ara bé, la llei només preveu com a excepció que siguin grans obres de reforma.

 

 

Font i Foto: Racc1

 

 

Font i Foto: Rac 1