Espanya va registrar al juliol una mort per violència masclista cada tres dies

08/08/2019

Es tracta del mes que tradicionalment es cobra més morts per aquesta causa

 

La mort de María Josefa Santos, de 55 anys, dimecres passat en mans del seu marit a Burgos va elevar a nou la xifra de dones assassinades per violència masclista el juliol passat, a què s’ha afegir un nen de 10 anys en mans del seu pare durant el règim de visites. Des que es van començar a registrar oficialment aquest tipus de crims el 2003, aquest mes de l’any és quan s’acostumen acumular més delictes d’aquestes característiques. Les dades del 2019, amb una víctima cada tres dies, igualen les del juliol del 2010 i juliol del 2015, les pitjors fins ara.

Piedad (42, Còrdova)Monika (28, Burgos)María Asunción (47, Elx)Elena (47, Màlaga)María del Carmen (47, Vilalba)Rita (57, Calpe)Eva (47, Terrassa)Maruchi (52, Escalante) i María Josefa (55, Burgos) són les dones que van perdre la vida el mes passat en mans de les seves parelles o exparelles. En diversos casos, elles havien tallat recentment les seves relacions amb els agressors i la majoria no els havia denunciat prèviament per maltractament. 

 

Les vacances d’estiu són una època particularment perillosa per a la violència de gènere. Concretament, el juliol és tradicionalment el mes que es cobra més morts per aquesta causa. Des del 2003, han sigut 104 les dones assassinades per violència masclista durant aquest mes de l’any (el 10,2% del total). 

La calor, factor de risc

Alguns investigadors han trobat una relació directa entre l’augment de les temperatures i la violència. Sense anar més lluny, un estudi publicat l’any passat en la revista ‘Science of the Total Environment’, fet per membres de diversos centres d’investigació espanyols i del Ministeri de l’Interior, conclou que la temperatura mediambiental està associada amb el risc de comportament violent i amb l’increment de casos de violència contra les dones. 

Els investigadors van comprovar que, entre el maig i el setembre del 2016 fins al 2018, a la Comunitat de Madrid, es van declarar onades de calor en 304 dies i que llavors es van registrar 23 assassinats, 61.117 trucades al 016 i 38.088 denúncies a la policia. Els autors de l’informe van relacionar el 39,1% d’aquests assassinats amb les onades de calor, i també un 2,2% de les denúncies i un 1,8% de les trucades. A més, l’estudi va assenyalar que el risc que una dona mori en mans de la seva parella o exparella s’incrementa fins a un 40% tres dies després que es produeixi una onada de calor i un 28,8% per cada grau centígrad que superi els 34 al termòmetre.

28 menors morts i 257 orfes

A les nou dones assassinades al juliol cal sumar-los una altra mort més relacionada amb violència masclista, la del petit Cristian, que amb 11 anys va ser assassinat a Múrcia en mans del seu pare, que posteriorment es va suïcidar quan havia d’haver entregat el nen a la seva mare, amb qui compartia la custòdia. Aquest crim podria ser considerat pels investigadors del cas com un assassinat vicari, ja que el principal objectiu de la mort del menor és causar danys a la mare. En total, des del 2013 s’han assassinat un total de 29 menors en el context de la violència de gènere. A més, 257 nens van quedar orfes per culpa d’aquest tipus de violència.

Les xifres de la violència de gènere aquest 2019 estan sent especialment alarmants. En els primers set mesos de l’any, s’eleva a 37 el número de les dones assassinades en mans de les seves parelles o exparelles, cosa que suposa un augment del 60% d’aquests crims respecte al 2018 (23). Quant al total registrat des del 2003, 1.012 dones han mort a causa d’aquest tipus de violència a Espanya, segons les dades aportades per la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere.

 

Font i Foto: El Periodico