Error de seguretat de l'AVE: donar l'avís quan la "granada" ja era de camí a Madrid

08/11/2018

Els protocols de seguretat de l'AVE a Sants han fallat amb la falsa granada

 

Els Mossos han admès que alguna cosa ha fallat aquest dimecres al matí a l'estació de Sants de Barcelona, després que la seguretat de la zona de l'AVE ha detectat dins d'una maleta un objecte que semblava una granada. 

 

Segons ha explicat en roda de premsa el comissari Joan Carles Molinero, la seguretat de la zona de l'AVE hauria d'haver aturat l'entrada de passatgers quan ho han detectat:

"Aquí hi ha una disfunció, està clar: algú detecta que hi ha un objecte sospitós i algú permet que aquest objecte passi la seguretat i embarqui en el tren."

 


 

Els Mossos admeten que alguna cosa del protocol amb Adif no ha funcionat aquest matí a Sants. Quan els han trucat ja feia mitja hora que la dona havia agafat el tren cap a Madrid

 Molinero ha explicat que han rebut l'avís poc després de les 8 del matí, quan feia més de 20 minuts que el tren amb la maleta sospitosa havia marxat en un AVE cap a Madrid. Però que això no els ho han explicat, i per això han desallotjat els dos trens que hi havia a l'estació i també les andanes:

"Perquè aturem els trens i fem baixar la gent? Perquè la informació que rebem quan arribem, molts pocs minuts després, és que aquella persona possiblement estigui en un dels trens. Mentre fem això, comprovem amb les càmeres de seguretat que aquella persona ja no hi és, però això ho sabem després."

 

Llavors han avisat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que han desallotjat l'estació d'Atocha per prevenció. Quan ha arribat el tren a Madrid han localitzat la passatgera que portava la maleta, han vist que era una sivella de cinturó en forma de granada i s'ha pogut desactivar l'alarma.

Molinero també ha admès que ja tenen la versió de les persones encarregades del control de seguretat, però que no l'explicaran fins que estigui verificada i assumida:

"Tenim una versió de la persona que està en aquells moments a l'escàner, tenim una informació del seu supervisor, però permetin-me que sigui respectuós i curós amb la informació. Quan la tinguem per escrit i firmada, i la puguem valorar i objectivar, prendrem les mesures."


Els Mossos es reuniran aquest dijous al migdia a Barcelona amb responsables d'Adif i Renfe per analitzar què ha fallat en el protocol de seguretat per accedir a l'AVE a l'estació de Sants.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que "els protocols han funcionat meravellosament bé", en referència a la col·laboració entre els Mossos i la Policia Nacional. El ministre ha afegit que la dona que portava l'equipatge sospitós "ha estat controlada en tot moment" en el trajecte des de Sants fins a Atocha.

 

Font i Fotos: 324.cat