Enèsima denúncia que els CIE són pitjor que una presó

30/06/2015
Experts d'ICADE desgranen els problemes de les instal·lacions
Analitzen jurídicament el funcionament dels set centres d'internament espanyols

 

Ho han denunciat les entitats socials, els sindicats, alguns partits polítics, els mitjans de comunicació, els experts en estrangeria, els jutges, el Defensor del Poble, el Síndic de Greuges, i ara són experts en dret d'ICADE els que han arribat a conclusions similars a les dels citats anteriorment: els centres d'internament per a estrangers (CIE) són pitjor que les presons, perquè no tenen les garanties que tenen els centres penitenciaris i presenten riscos i inconvenients similars.

 

Les clíniques jurídiques d'ICADE, informa Europa Press, han detectat l'"opacitat" que impera en aquestes instal·lacions, de les quals avui dia hi ha set en funcionament a Espanya. La seva funció és albergar estrangers en situació irregular -cosa que no suposa un delicte sinó una falta- i de qui s'ha decretat l'expulsió. Els forans poden estar un màxim de 60 dies i si en aquell període no se'ls ha expulsat són posats en llibertat.

 

L'anàlisi dels set CIE s'ha presentat aquest dilluns i presenta conclusions que apunten al recurrent argument ja citat: els CIE són presons sense les garanties d'aquestes. L'informe critica la falta d'una atenció sanitària completa; l'absència d'un servei adequat de traductors i intèrprets, vital per als internats; la falta d'un servei de videovigilància complet que garanteixi que no s'oculten maltractaments potencials; les restriccions en les visites; el deteriorament de les instal·lacions amb el risc que això comporta per als interns, sobretot al CIE d'Algesires; l'absència d'intimitat en les comunicacions. Són alguns exemples de les denúncies que històricament han fet els col·lectius que reclamen el tancament d'aquests centres.

 

EL REGLAMENT

 

L'informe d'ICADE reclama que es compleixi el reglament aprovat el 2014, amb quatre anys de retard, així com que s'incrementi el control judicial de les instal·lacions, cosa que al centre de Barcelona ha sigut decisiu, per exemple, perquè es prengués la decisió de millorar les instal·lacions, encara que per ara hi ha hagut més projectes que avanços.

 

L'informe d'ICADE recorda que als CIE es barregen estrangers amb antecedents penals amb d'altres que només han comès la falta de ser irregularment a Espanya. També reclama escurçar l'estada actual màxima, 60 dies.

 

 

Font: El Periódico