Els advocats de les víctimes de l'inflable de Caldes apunten una negligència "clara" dels investigats

28/06/2017
Els propietaris del restaurant i els treballadors, que han declarat davant el jutjat de Santa Coloma, diuen que fixaven l'atracció per dos punts, seguint les ordres del firaire que els va vendre el castell

 

 

Les famílies de les víctimes de l'accident de l' inflable de Caldes de Malavella, on va morir una nena de 6 anys i sis menors més van resultar ferits, apunten una negligència "clara" dels amos del restaurant. Els advocats de l'acusació particular, Carles Alabau i Javier Soria, han ressaltat que l'atracció no havia passat cap tipus de control de seguretat i no tenia permís municipal, a part que només estava ancorada per dos dels deu punts de fixació que tenia i cap treballador vigilava els nens que hi saltaven. A més, han sostingut que la investigació també haurà d'aclarir si hi ha hagut falta de control per part de l'administració.

 

Per la seva banda, la defensa del matrimoni propietari del restaurant Mas Oller de Caldes, exercida pels advocats Carles Monguilod i Jordi Corominas, ha negat la negligència i ha assegurat que l'accident era impossible de preveure. El matrimoni investigat i els dos treballadors que s'encarregaven de la zona lúdica de l'establiment han reiterat aquest dimarts, davant el jutjat de Santa Coloma de Farners, que fixaven el castell inflable per dos punts seguint les ordres del firaire que els va vendre l'atracció.

 

"Pensem que hi ha hagut una clara omissió de les normes de seguretat i que existeix una clara responsabilitat per part dels propietaris", ha afirmat a la sortida del jutjat un dels lletrats de les famílies dels menors. De fet, les cinc famílies de les víctimes s'han personat com a acusació particular perquè "volen saber què ha succeït i depurar responsabilitats". Els lletrats de l'acusació particular han remarcat que els amos del restaurant no tenien cap documentació oficial relacionada amb l'inflable, ni tan sols un llibre d'instruccions que detallés com s'havia de muntar i desmuntar o com s'havia de subjectar a terra.

 

"Veurem si, des del punt de vista dels permisos hi ha hagut una actitud negligent també per part de l'administració o d'algú més", ha afegit Alabau. De moment, l'acusació particular ha considerat que "troba a faltar" supervisió i ha avançat que analitzarà "molt bé" quines obligacions normatives tenien les administracions competents.

 

Interrogatori d'investigats i testimonis

 

Els responsables del restaurant de Caldes han declarat aquest dimarts al jutjat d'instrucció número 2 de Santa Coloma com a investigats per un delicte d'homicidi imprudent per la mort de la nena i sis delictes de lesions per imprudència per les ferides causades als altres menors. Els investigats han respost les preguntes de totes les parts, també les dels advocats de l'acusació particular. L'interrogatori ha girat al voltant del muntatge i dels ancoratges amb els quals se subjectava l'inflable.

 

De fet, l'atestat dels Mossos d'Esquadra considerava que l'ancoratge "deficient" havia estat una de les causes del sinistre. Aquest dimarts també han declarat els dos treballadors encarregats de la zona lúdica, però en qualitat de testimonis.

 

Lligat amb dues piques i dues cordes

 

"Només estava lligat amb dues piques i dues cordes; considerem que és clarament insuficient, aquesta manera d'atendre el muntatge", han subratllat els advocats de les víctimes, que han destacat que era un inflable de "grans dimensions" – tenia fins a 5,2 metres d'altura i pesava 120 quilos– i que hauria d'haver-se subjectat per més punts. Per contra, la defensa ha reiterat que els amos del restaurant actuaven amb màxima prudència perquè no muntaven l'inflable quan bufava aire. "El venedor els va dir que si no feia vent, amb dos ancoratges n'hi havia prou", ha argumentat Monguilod.

 

Un dels lletrats del matrimoni propietari de l'establiment també ha posat en dubte que la normativa europea que suposadament s'aplica a aquests muntatges evidenciï que hi hagués un ancoratge deficient, tenint en compte la falta de vent d'aquella tarda. En aquest sentit, els advocats de la defensa han explicat que recentment s'ha incorporat a la causa un vídeo enregistrat per un pare pocs minuts abans de l'accident. "No es mou ni una fulla dels arbres, no hi havia vent", ha avançat Monguilod. Una tesi també reforçada per les dades recollides pel Servei Meteorològic de Catalunya i incorporades a l'atestat dels Mossos que concloïen que el vent bufava amb puntes màximes de 6,9 metres per segon ( 24,84 quilòmetres per hora).

 

La defensa ha demanat esperar els resultats de l'informe pericial que el jutjat ha encarregat al grup d'enginyeria forense de la Unitat Central de Criminalística de la policia espanyola a Madrid. El document, que encara no està enllestit ni aportat a la causa, ha d'aprofundir "en les causes i en la mecànica de l'accident, així com en les mesures de seguretat adoptades".

 

 

Font i Foto: ara.cat