El TC paralitza les estructures d'Estat

30/06/2015
La mesura afecta diversos preceptes de la llei de pressupostos i la de mesures fiscals
L'admissió del recurs del Govern central suspèn la seva aplicació cinc mesos

 

El Tribunal Constitucional (TC) va complir ahir el tràmit d'admetre el recurs del Govern central contra la creació d'«estructures d'Estat» per part de la Generalitat. Amb això, els articles impugnats dels pressupostos catalans del 2015 i de la llei d'acompanyament dels comptes queden en suspens durant cinc mesos, cosa que significa que l'Executiu d'Artur Mas no podrà seguir desenvolupant aquestes estructures en el que resta de legislatura.

 

La suspensió afecta un precepte dels pressupostos i dos articles i cinc disposicions addicionals de la llei de mesures fiscals i financeres. En concret, les iniciatives paralitzades són el pla director per crear una agència tributària que recapti tots els impostos catalans; l'agència de protecció social; l'inventari dels béns de l'Estat que puguin ser transferits a Catalunya; el catàleg d'infraestructures estratègiques i el pla relatiu als sectors d'energia, telecomunicacions, sistemes d'informació i transport ferroviari.

 

A L'ESPERA DE SENTÈNCIA / Així mateix, el Govern de Mariano Rajoy va impugnar que el servei meteorològic català tingui competències sobre la navegació aèria, la nova ordenació dels equipaments comercials que la Generalitat va introduir per imposar restriccions a les grans superfícies i l'article dels pressupostos que permetria ampliar el nombre d'empleats públics per nodrir els nous serveis d'un Estat català. En cinc mesos, els magistrats hauran d'emetre una sentència o, en cas que no sigui així, prorrogar o aixecar la suspensió.

 

La Generalitat no va mostrar gaire preocupació per la decisió del TC al·legant que gran part de la feina ja està feta. Abans de la suspensió, el conseller de Presidència, Francesc Homs, va afirmar que els jutges i l'Executiu del PP «van tard», amb les estructures d'Estat i amb el comissionat per a la transició nacional, càrrec que Rajoy va impugnar divendres passat. Homs va avançar que el seu Govern presentarà els pròxims dies un informe acabat al febrer sobre el desenvolupament de les estructures d'Estat, que analitza per conselleries quina és la situació actual i quins beneficis i quins riscos tindrien.

 

 

Font i Foto: El Periódico