El president del TSJC avisa d'una congestió "crítica" en les jurisdiccions civil i família

21/04/2017

El Ministeri de Justícia i el Govern català anuncien mesures per promoure la mediació

BARCELONA, 21 Abr. (EUROPA PRESS) -

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha considerat que la situació de congestió en diverses jurisdiccions a Catalunya "comença a ser crítica" i ha citat els jutjats únics de primera instància, la jurisdicció mercantil, la de família i les seccions civils de l'Audiència de Barcelona.

En la seva intervenció per inaugurar les jornades 'Global Pound Conference' que organitza Cuatrecasas a la seva seu de Barcelona, al costat del director general del bufet, Jorge Badía, Barrientos ha puntualitzat que els jutjats únics de primera instància van ingressar assumptes "que superen en un 167% l'indicador màxim de càrrega de treball raonable" que estableix el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Ha indicat que la crisi econòmica ha suposat "un exponencial increment dels litigis que ha coincidit amb un entorn restrictiu de despesa pública materialitzada en el nul increment en la dotació d'efectius".

Per això, ha considerat necessari i útil impulsar els mètodes alternatius de resolució de conflictes com són l'arbitratge i la mediació extrajudicial i intrajudicial.

Ha lamentat que segueixen els elevats índexs de litigiositat a Espanya i Catalunya, per sobre dels europeus, que s'expliquen per l'elevat nombre d'advocats exercents però també per la falta de cultura de la trasacció i el pacte.

Ha apuntat que els jutges es troben amb l'"obstacle" de la falta d'estructura de mediació integrades en l'òrgan judicial a l'hora de derivar un assumpte, i ha lamentat que la voluntat del CGPJ per impulsar aquestes mesures de moment llança resultats desalentadors, en les seves paraules.

Ha indicat que mantenen les esperances en la mediació com "l'alternativa a la pràcticament abandonada política d'adequació de la planta i organització de l'estructura judicial" i ha considerat que el seu èxit pot suposar la supervivència de la jurisdicció civil.

MESURES DE GOVERN

La sotssecretària del Ministeri de Justícia, Áurea Roldán, ha explicat que estan treballant per potenciar els mecanismes de mediació i que els futurs canvis normatius aniran cap al "model de voluntarietat mitigada", perquè, sense abandonar la voluntarietat, siguin molts els incentius per a la seva utilització.

Així, a més de millorar la formació i el registre de mediadors, es preveuen mesures com fer obligatori en determinades matèries per a les parts assistir a sessions informatives i que els jutges tinguin la facultat d'ordenar a les parts que iniciïn de bona fe un procediment de mediació.

Així mateix, estudiaran mecanismes de reducció de les costes processals i que s'ampliïn de 15 a 30 dies des que se sol·licita la mediació fins que se signa l'acta constitutiva, ha indicat la sotssecretària, que ha destacat que en els últims anys s'ha reduït un 8,75% la litigiositat en la jurisdicció civil.

PREMIS ADR JUSTÍCIA

Des de la Generalitat, el director general de Dret i Entitats Jurídiques de la Conselleria de Justícia, Xavier Bernadí, ha destacat que Catalunya és pionera en la mediació i que el compromís del Govern és "total" per impulsar aquestes mesures alternatives, que necessiten d'una visió global i de la participació de tots els actors implicats.

Ha anunciat que per impulsar l'ús d'aquestes mesures es convocaran per primera vegada els Premis ADR Justícia 2017, sobre resolució alternativa de conflictes, a més de promoure campanyes de difusió i propaganda activa, oferir una formació inicial als advocats en mediació i sistemes alternatius de conflictes i promoure un projecte pioner d'advocats cooperatius.