El govern farà retocs al decret de lloguers per aprovar-lo al ple

19/06/2019

Analitzen el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries en què es diu que vulnera competències estatals

 

La conselleria de Justícia i la de Territori i Sostenibilitat no tenen previst aturar la possible aprovació la setmana vinent al ple del Parlament del decret llei d’urgència per evitar la pujada de lloguers abusiva, malgrat el dictamen no vinculant del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), a petició del PSC i Cs, en el qual es conclou que vulnera articles de l’Estatut i de la Constitució espanyola i que el govern s’atribueix competències que no li pertoquen.

La portaveu del govern, Meritxell Budó, va assegurar que els dos departaments, juntament amb la Comissió de Codificació de Catalunya, l’òrgan col·legiat que desenvolupa i actualitza propostes en dret civil que va avalar el decret, analitzen jurídicament l’informe per veure si “s’ha de fer alguna modificació o no”. En qualsevol cas, va deixar clar que “hi ha la voluntat ferma” de portar-lo al ple del Parlament com estava previst –i així es va decidir a la junta de portaveus d’ahir–, a més de recordar que l’article 129 de l’Estatut reconeix la competència exclusiva de la Generalitat en dret civil i “això és el que considerem que hem de defensar”.

El decret del 21 de maig sorgeix de la moció aprovada el 9 de maig a proposta d’ERC, que també va tenir el vot favorable dels socis de JxCat. El text normatiu estableix la delimitació de les zones on s’aplicarà, que s’han definit com a àrees de mercat d’habitatge tens, que estipularà el govern d’acord amb els ajuntament sobre la base de diversos aspectes. En aquest sentit, el dictamen del CGE afirma que “la Generalitat no té competència respecte al règim de contenció de rendes” i que el text legislatiu al qual va donar llum verd l’executiu català no “troba empara” en els punts 106.2, 129 i 130 de l’Estatut català i vulnera els articles 149.1.8, 149.3 i 149.1.6 de la Constitució espanyola

Pel president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, la resolució del CGE evidencia que el decret és “una veritable vergonya”, un “nyap” i una “llei fake” que dona falses esperances als ciutadans que tenen problemes per accedir a un habitatge de lloguer. Per part de CatECP, Susanna Segovia també va lamentar que es porti al ple una mesura aprovada en campanya electoral “tard, ràpid i malament”.

 

 

Font i Foto: El Punt Avui