El decret de clàusules terra deixa escapatòries a la banca

21/08/2017

 
  • No obliga a fer notificacions personals i permet evitar la devolució

 

El decret llei de clàusules terra aprovat divendres pel Consell de Ministres serà un bon instrument per rescabalar els clients per una mala pràctica bancària generalitzada sense necessitat de passar pels tribunals. Així ho creu la majoria dels experts i la mateixa banca, que ja ha començat a preparar-se per atendre les negociacions extrajudicials dels afectats. “El 80%, o potser el 90%, dels hipotecats amb clàusula terra ho tenen molt bé ara per recuperar els diners; als bancs no els interessarà pledejar”, assegura Jordi Ruiz de Villa, soci de Jausas especialitzat en litigació bancària. “Està molt bé –afegeix– perquè evita que els advocats portin els seus clients a judici només amb l’objectiu de guanyar les costes”.

 

El decret evita en molt bona mesura que molts sucumbeixin a aquesta temptació, amb l’efecte secundari positiu que no es col·lapsaran els jutjats, on els procediments per clàusules terra van estar molts mesos suspesos en espera que es pronunciés el Tribunal de Justícia de la UE. Després de la sentència del 21 de desembre passat, els milers de casos pendents s’estaven reactivant als jutjats. Ara gairebé tots desistiran, i els qui compleixin les condicions veuran reconegut el seu dret ben aviat.

 

Però no tot serà senzill. Si més no, no pas per a tothom. En primer lloc, hi ha dubtes més que raonables sobre com informarà la banca d’aquesta via extrajudicial per resoldre les reclamacions. El decret llei diu que cal informar-ne, però no obliga a fer-ho personalment. És a dir, que amb un cartell a les oficines i un bàner a la pàgina web n’hi pot haver prou per complir la norma. “No s’imposa a la banca que s’adreci a cada client afectat, i per tant les entitats que no vulguin fer-ho, no ho faran”, avisa Juan Ignacio Navas, soci director de Navas & Cusí. Malgrat això, aquest advocat considera que el decret és equilibrat i positiu perquè evitarà molts plets.

 

Posarà fi a la litigiositat? Tots els bancs passaran per l’adreçador? Això no està gens clar. En general, el decret marca el camí perquè això sigui així, però ni totes les entitats financeres són iguals ni tampoc ho són tots els contractes de préstecs hipotecaris firmats amb els seus clients. Hi ha bancs, com el Sabadell, que ja han dit que les seves clàusules terra eren perfectament legals, i per tant sembla poc probable que accepti tornar res als seus clients, a qui considera que no deu res. En altres casos, els problemes poden venir de les possibilitats que obre el nou decret llei.

 

Per exemple, els bancs poden evitar pagar si aconsegueixen que els seus clients renunciïn a rebre els diners que els pertanyen i optin per l’alternativa d’amortitzar el gruix principal del crèdit per la mateixa quantitat. “La llei permet als bancs anar per aquest camí, i això està molt bé. El risc és que, en el marc d’una negociació amb el client, algunes entitats forcin les coses perquè el pacte passi més per l’amortització que per la devolució”, diu Ignacio Benejam, soci de processal de RCD Abogados.

 

El perill, més elevat en determinats col·lectius o perfils personals, és que alguns bancs condicionin el pacte a qualsevol cosa menys el pagament en efectiu al client. Com que l’acord entre el banc i el client no és obligat, sempre pot passar que el més fort imposi la seva voluntat al més feble.

 

 

Font i Foto: La Vanguardia