El Congrés fa el primer pas per millorar la formació dels jutges en igualtat

14/06/2018

Llum verda a una proposició de llei socialista que reforça el coneixement en qüestions de gènere després de la sentència de 'La manada'

Amb mesos de retard, es posa en marxa la segona de les 200 mesures del Pacte contra la violència masclista

 

El Congrés va fer aquest dimarts el primer pas perquè, tal com es recull en el Pacte d’estat contra la violència masclista, es millori la formació en matèria d’igualtat que reben els jutges. En l’actualitat només 137 magistrats realitzen cursos en gènere i violència masclista, de 50 hores de durada, una especialització que els mateixos membres de la judicatura i els partits polítics han demanat millorar arran de la sentència de 'La manada', que va condemnar els acusats per abusos i no per violació, amb un vot discrepant que no va apreciar-hi delicte. 

 

Tots els partits donen suport a la iniciativa, registrada pel PSOE abans que es conegués la polèmica decisió sobre l’agressió sexual als Sanfermines, davant de la paràlisi a què el Govern del PP havia sotmès l’acord d’estat aprovat al Congrés al setembre i ratificat per comunitats autònomes i ajuntaments al desembre. Diversos mesos després, es posa en marxa el segon canvi legislatiu de les 200 mesures pactades.

“La societat exigeix una perspectiva de gènere en la interpretació de les normes”

Pilar Cancela

Diputada socialista

Tot i que han arribat a la Moncloa, els socialistes han preferit mantenir el seu pla inicial i presentar la proposició per reformar la llei orgànica del poder judicial a través del grup parlamentari, segons la seva versió, per donar-li impuls. Si l’haguessin transformat en un avantprojecte, creat pel nou Executiu, hauria sigut necessari que els òrgans consultius es pronunciessin, cosa que podria retardar-ne la posada en marxa. Alguns grups van desaprovar aquesta actitud, com el PP, que va ironitzar amb la idea que és “millor no demanar un informe no sigui que en sortíssim escaldats”. 

Suport unànime després de 'La manada’

 

La iniciativa passarà ara directament a ponència al Congrés, on tots els partits podran defensar les seves aportacions per aprovar-les al ple en un termini raonable, ja que no s’espera que PP i Cs allarguin excessivament el termini d’esmenes, com succeeix amb altres lleis de l’esquerra que no compten amb el seu vistiplau. Augmentar la formació en qüestions de gènere dels membres de la judicatura compta amb un suport unànime després de la decisió judicial de 'La manada’, que no va considerar com a intimidació que cinc homes forcessin una dona a mantenir relacions sexuals.

“Urgeix fer un salt qualificat en formació, que ja existeix, però la societat exigeix més aprofundiment i compromís i una perspectiva de gènere en la interpretació de les normes”, va afirmar la socialista Pilar Cancela. La proposició socialista proposa “garantir l’adquisició de coneixements” i que s’“ofereixi capacitació per a l’aplicació de les normes” amb criteri de no discriminació entre homes i dones tant en la fase d’oposició a jutge i fiscal, com en el curs seguit a l’Escola Judicial abans d’incorporar-se a la destinació, així com en la formació contínua.

“És decebedor que portin una petitíssima part del Pacte d’Estat. Facin-se càrrec del que no va fer el PP”

Ángela Rodríguez

Diputada de Podem

Augment del nombre de jutjats especialitzats

D’altra banda, la iniciativa preveu augmentar l’especialització en agressions sexistes de més jutjats penals. La llei orgànica del poder judicial ja disposa que hi haurà d’haver almenys un tribunal especialitzat a cada província. Si bé, dels 345 existents, només 26 compten amb aquesta categoria, i no en totes les comunitats autònomes. Per això, la proposició imposa que en el termini de sis mesos es revisi l’organització dels tribunals “per respondre a les necessitats d’implantació de jutjats exclusius sobre la dona en aquelles localitats en què ho exigeixi el volum d’assumptes, o bé compatibles amb altres matèries”.

L’oposició va considerar, tanmateix, que el text es queda “coix” i que el PSOE, ara que està al Govern, podria haver arribat més lluny. “És decebedor que portin una petitíssima part del Pacte d’Estat”, va dir Ángela Rodríguez, de Podem, partit que considera que l’Executiu hauria d’incrementar també i en la mateixa mesura la formació de fiscals i d’advocats, perquè no es tornin a dictar sentències que irritin la societat. Per part de Cs, Patricia Reyes va demanar al PSOE que es deixi de “tanta propaganda” i posi en marxa, pel procediment d’urgència, la iniciativa.

“Deixin estar tanta propaganda i posin la formació en marxa com més aviat millor. És un tema que ja hem pactat”

Patricia Reyes

Diputada de Ciutadans

El Congrés aprovarà a més una proposició del PP destinada a incrementar l’educació en igualtat com a fórmula per aturar la violència masclista en adolescents, que s’ha incrementat, entre altres motius, per l’ús de les noves tecnologies i les xarxes socials per cometre delictes i augmentar el control dels homes a les dones. “Es tracta de la violència 3.0”, va denunciar la popular Carmen Dueñas.

 

Font i Foto: El Periodico