El Congrés aprova el primer pas per despenalitzar l’eutanàsia

10/05/2018

 La proposició de llei tira endavant només amb el vots en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans

 S’inicia el recorregut per aconseguir la regulació de l’eutanàsia, que havia estat rebutjada setze cops

 

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous, amb els vots en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans, la proposició de llei del Parlament de Catalunya que demana una reforma del Codi Penal per a despenalitzar l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi.

 

Es fa així el primer pas per al debat sobre una futura despenalització i regulació de l’eutanàsia, cosa que el Congrés ja havia rebutjat fins a en 16 ocasions i que és una pràctica legal en països com Bèlgica, Holanda, Luxemburg i el Canadà.

La proposta del parlament català sol·licita la reforma de l’article 143.4 del Codi Penal per a despenalitzar l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi, i exonerar de responsabilitat penal a qui ajudi a morir una persona amb una malaltia terminal o incurable que li provoca sofriment físic o psíquic greu.

Actualment, el Codi Penal contempla penes de presó d’entre 4 i 8 anys per a “qui indueixi al suïcidi d’un altre” i a penes d’entre 2 i 5 per a qui cooperi amb “actes necessaris al suïcidi d’una persona”. També estableix que serà castigat amb la pena de presó de 6 a 10 anys si la cooperació arribés fins al punt de causar la mort.

Ara s’obre un període de tramitació que es preveu llarg, en el que la proposta serà debatuda en Comissió -previsiblement en la de Sanitat o Justícia- i durant el qual els grups podran presentar esmenes per modificar el text aprovat pel Parlament de Catalunya.

A part de la negativa de PP i UPN, Ciutadans ja ha advertit que aquesta iniciativa sol protegeix als qui practiquen l’eutanàsia, però s’oblida dels pacients que pateixen i ha insistit que aquesta reforma proposada necessita un marc regulador.

De la seva banda, el PSOE ha incidit en la importància que la despenalització de l’eutanàsia vagi acompanyada d’una regulació de la mateixa, com la recollida en la proposició de llei que els socialistes van presentar la setmana passada.

 

 

Font i Foto: El Punt Avui