El CGPJ congela els nomenaments de càrrecs judicials a l’espera de la seva renovació

17/01/2020

 Per renovar el Consell General del Poder Judicial cal una majoria parlamentària de tres cinquenes parts

 La institució avisa que reprendrà l’activitat si no hi ha “avenços” en un temps “prudencial”

 

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha decidit “paralitzar” els nomenaments pendents de càrrecs judicials a l’espera de la renovació de la institució, per a la qual cal una majoria parlamentària de tres cinquenes parts.

El ple del Poder Judicial ha acordat a proposta del president del Consell, Carlos Lesmes, no suplir encara les places vacants “en la confiança d’una ràpida renovació de la institució”, un cop s’han constituït el Congrés i Senat i s’ha format govern després de les darreres eleccions estatals.

En tot cas, l’òrgan de govern dels jutges puntualitza que els processos selectius per a la cobertura de vacants judicials i governatives “tornarien a posar-se en marxa” si en un temps “prudencial” no es constaten “avenços”, per evitar “perjudicis en el servei públic de l’Administració de Justícia”.

En aquests moments hi ha cinc places convocades per a les quals el Poder Judicial hauria de designar un titular: tres de magistrat a la sala segona del Tribunal Suprem, la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Canàries i la presidència de l’Audiència d’Ourense.

El mandat de cinc anys del ple del Poder Judicial va caducar al desembre de 2018 i des d’aleshores està en funcions. L’òrgan recorda que quatre mesos del termini, a l’agost de 2018, va iniciar el tràmit per renovar el Consell. Des d’aleshores el president del CGPJ i del Tribunal Suprem (TS), Carlos Lesmes, s’ha adreçat tres vegades als presidents del Congrés i el Senat per instar-los “a prendre les mesures necessàries” per renovar la institució.

En el període que ha estat en funcions el CGPJ ha cobert les places judicials i governatives que han quedat vacants. D’ençà del desembre de 2018 ha nomenat deu magistrats del Tribunal Suprem per a places que havien quedat vacants per jubilació (en nou dels casos) o per renúncia del titular anterior (en el desè).

La decisió del CGPJ es produeix l’endemà del primer xoc entre el Poder Judicial i l’executiu arrel d’unes declaracions del vicepresident segon, Pablo Iglesias. L’òrgan judicial ha demanat no utilitzar políticament la Justícia i la Moncloa ha apel·lat a la “llibertat d’expressió”. L’executiu espanyol també ha subratllat la necessitat de renovar el govern dels jutges i el Consell ha respost que ell no és cap obstacle per a la seva pròpia renovació.

 

 

Font i foto: elpuntavui.cat