El 76% de mares no podran recuperar l'IRPF de la baixa

31/10/2018

Els tècnics d'Hisenda ho atribueixen als sous baixos que, per norma general, cobren les dones

 

Només un 23,9% de les persones que a Catalunya tenen dret a que se'ls retornin les retencions de les baixes de maternitat per a l'IRPF dels exercicis 2014 a 2017 acabaran obtenint la devolució, segons han indicat els tècnics del Ministeri d'Hisenda agrupats a l'entitat Gestha. Al conjunt de l'Estat, la xifra baixa fins al 17,1%.

Cal recordar que el Tribunal Suprem va eximir de tributació aquests pagaments. Els tècnics ho atribueixen als sous baixos que, per norma general, obtenen les dones. Gestha també detecta diferències "clares" en funció del territori de residència, atès que els sous varien "de forma significativa". A Madrid el percentatge arriba al 27,2%, i a Extremadura, al 7,5%.

 

 


Així, Gestha explica que el motiu "fonamental" pel qual "tan poques mares" rebran la devolució de les retencions és pels sous baixos que obtenen, "especialment" quan estan en edat de maternitat. "A la bretxa salarial i al sostre de vidre s'hi uneix la major ocupació de la dona en treballs a temps parcial, la menor retribució inherent a les joves que encara no han atresorat una experiència i promoció professional, així com a la reducció dràstica en el càlcul de les retencions que fan les empreses en descomptar una quarta part del sou per la baixa maternal".

El 83% de les mares treballadores reben salaris inferiors als 18.400 euros anuals, s'indica des de Gestha. Que afegeix que com que les empreses calculen les retencions sobre els ingressos que realment preveuen pagar en vuit mesos, la quantitat baixa fins als 12.300 euros, una quantia per la qual, en línies generals, no es fan retencions.

Així, Gestha indica que de les 1.100.000 persones que podrien beneficiar-se de l'exempció de l'IRPF en les baixes per tenir fills a l'Estat, unes 900.000 no rebran cap devolució. Menys de 200.000, afegeix, percebran 266 milions per les retencions efectuades per Hisenda des del 2014, als quals s'afegiran els interessos de demora corresponents.

Pel que fa a les prestacions de l'exercici 2018, es regularitzaran en presentar la declaració de la renda, ja que es podran deduir les retencions en cas que la Seguretat Social n'hagi fet.

 

 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per només 5,90€ al mesFes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

 

 

Font i Foto: Naciodigital.cat

 

 

 

 

El 76% de mares no podran recuperar l'IRPF de la baixa