El 20% de les agressions masclistes no acaben amb condemna

20/12/2016
Catalunya és la comunitat on es dicten menys ordres d'allunyament

 

 

La xacra de la violència masclista no s’atura. A tot l’Estat, aquest cap de setmana 3 dones han mort a mans de les seves parelles, una d’elles a la Pobla de Mafumet, al Tarragonès. Aquest tercer trimestre del 2016, només a Catalunya hi ha hagut 3 víctimes per violència masclista, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

 

El 20% de les agressions masclistes que es denuncien no acaben amb una condemna judicial. Tot i que aquesta xifra suposa una reducció de 5 punts respecte del segon trimestre d’aquest any -d’abril a juny, el 25% de les denúncies no van acabar amb condemna-, és encara una xifra preocupant. Tot i això, Catalunya està per sobre de Madrid, on el percentatge puja fins al 30%.

 

Catalunya és la comunitat on menys ordres d’allunyament es dicten: només s’accepten 1 de cada 4 peticions. De juliol a setembre, 1.269 dones van demanar una ordre d’allunyament dels seus agressors i només 544 van ser acceptades. Això significa que el jutge només va acabar dictant una ordre de protecció a un 42% de les dones que ho van sol·licitar, 3 punts per sobre respecte del segon trimestre d’aquest any.

 

El territori català continua sent un dels lloc de l’Estat on menys ordres d’allunyament es dicten, juntament amb el País Basc, amb un 40% de peticions acceptades, i la Comunitat de Madrid, on es donen un 46% del total d’ordres que es demanen.

 

Una denúncia cada mitja hora

 

De juliol a setembre s’han presentat un total de 6.306 denúncies per violència masclista, 228 més respecte del segon trimestre d’aquest any. O el que és el mateix, a Catalunya es fa una denúncia cada mitja hora, cosa que la converteix en la segona comunitat autònoma amb més denúncies per violència masclista de l'Estat. Només està al darrere d’Andalusia, amb 8.140, i davant de la Comunitat de Madrid, que aquest tercer trimestre en va rebre 5.823.

 

La responsable de l’Observatori Judicial, Ángeles Carmona, alerta del fet que continuïn creixent el nombre de víctimes de violència de gènere i també el de denúncies, un fet que considera "positiu perquè la dona coneix els seus drets", però també "preocupant perquè demostra que persisteixen conductes de violència masclista".

 

Davant de les últimes víctimes de violència masclista d’aquest cap de setmana, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va defensar que "no es pot esperar més" per arribar a un acord i fer un pacte d’estat sobre violència masclista.

 

Font i foto: ara.cat