Clatellada brutal de Brussel·les a Google: multa rècord de 2.424 milions

27/06/2017
La Comissió Europea imposa una sanció sense precedents al gegant informàtic per abús de posició dominant en les recerques per internet

 

 

Clatellada sense precedents de la Comissió Europea a una multinacional per abús de posició dominant en el mercat de les recerques a internet. En aquest cas a la totpoderosa Google, una multinacional que fa més d'un lustre que està en el radar dels serveis de la competència comunitaris. Després d'anys d'investigació, la Direcció General de la Competència que lidera Margrethe Vestager ha decidit fer el pas i imposar una multa rècord a la companyia, 2.424,4 milions d'euros per afavorir el seu sistema de comparació de preus a internet en detriment dels seus rivals.

 

L'Executiu comunitari exigeix a la companyia que posi fi a les seves pràctiques en un termini màxim de 90 dies i que compleixi amb el principi d'igualtat de tracte amb els seus rivals. És a dir, ha d'aplicar el mateix procés i mètode a l'hora de posicionar i mostrar els serveis de la seva competència en el motor de recerca. Google haurà d'informar Competència com té intenció d'aplicar la decisió. En cas d'incompliment, Brussel·les sumarà una sanció addicional de fins al 5% del volum de negoci diari mundial d'Alphabet, la matriu de Google. “El que ha fet Google és il·legal segons les regles de la competència de la UE. Ha negat a altres companyies l'oportunitat de competir en mèrits i innovació. I el més important, ha negat als consumidors europeus una verdadera elecció de serveis i els beneficis plens de la innovació”, ha advertit la comissària de la competència en l'anunci de la decisió.

 

Es tracta, sense cap dubte, de la decisió més important que prenen els serveis de la competència comunitaris en els últims anys. Per la quantia de la sanció i pel llarg procediment d'investigació que ha requerit. Brussel·les va llançar la investigació quan l'espanyol Joaquín Almunia ocupava la cartera de competència. La seva estratègia va ser potenciar una solució dialogada però va fracassar en tots i cada un dels intents. Quan la danesa va assumir les regnes el 2014 va decidir passar a l'atac.

 

El resultat és una sanció sense precedents degut a la durada i la gravetat de la infracció, segons al·lega la Comissió Europea. És cert que la patacada podria haver sigut encara més gran tenint en compte el volum de negoci de la companyia, uns 81.000 milions d'euros el 2016. I que, segons les regles comunitàries, les sancions poden arribar al 10% del volum de negoci de la companyia. Però la multa supera totes les mai imposades per la Unió Europea. El rècord en una sola sanció el tenia fins ara Intel, que va haver de pagar 1.060 milions d'euros el 2009, molt per sobre dels 497 milions que va haver de pagar Microsoft el 2004, els 429 milions de Servier el 2014, els 152 milions de Telefónica i els 146 milions de l'empresa Lundbeck, les cinc multinacionals que fins avui encapçalaven el rànquing europeu.

 

La Comissió Europea manté obertes dues investigacions més sobre Google. La primera a compte del sistema operatiu Android i la segona per la plataforma d'anuncis a internet Adsense.

 

 

 

Font i Foto: El Periódico