Clam contra la partida estatal per a dependència

07/08/2015
Directors de Serveis Socials preparen una denúncia contra el Govern central
L'Estat assumeix sols el 22% de despesa total i el 78% restant recau en les comunitats

 

 

LSSRqAssociació de Directors i Gerents de Serveis Socials es planteja presentar una demanda contra el Govern de Mariano Rajoy per obligar-lo a aportar al pressupost que es destina a l'aplicació de la llei de la dependència els recursos necessaris perquè pugui ser complerta. Així ho va anunciar ahir el director de l'associació, José Manuel Ramírez, que va denunciar que els diners previstos en els comptes del 2016 no arriben per atendre els dependents que hi tenen dret, especialment l'últim grup incorporat a la llista de beneficiaris: els dependents moderats que després de diversos endarreriments van entrar en el sistema l'1 de juliol passat.

 

Ramírez els xifra en 314.570, informa Europa Press. La demanda no serà immediata, va afirmar el també president de l'Observatori de la Dependència. L'associació buscarà suports d'altres col·lectius i apostarà per un contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional que presentarà al gener.

 

L'increment d'inversió estatal per a l'any que ve és de 75 milions d'euros, cosa que deixa la xifra total de despesa en dependència per al 2016 en 1.252 milions. Segons els números de l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, amb aquest increment anual es necessitarien 25 anys per atendre tots els dependents.

 

Ramírez també va denunciar que la infrainversió estatal perjudica les arques autonòmiques, cosa que el Govern català ha denunciat gairebé diàriament en els últims anys. La proporció d'inversió en aplicació de la dependència és ara mateix summament desigual, afirma l'associació: l'Estat assumeix un 22% del total i les comunitats autònomes han de desembutxacar el 78%. La llei no deixa escapatòria a les comunitats, que confiaven que la inversió es compartiria al 50% entre les dues administracions. No obstant, l'Estat no està obligat a igualar la inversió autonòmica. Convé recordar que el Govern de Rajoy ja va suprimir el 2012 l'anomenat nivell mínim acordat, pel qual entregava gairebé 300 milions d'euros a les comunitats autònomes.

 

MORTS QUE JA NO ESPEREN / A Espanya hi ha un total d'1.191.406 persones dependents amb dret reconegut a rebre prestacions, de les quals al voltant de 750.000 les reben. El 30 de juny passat, 75.646 persones esperaven una valoració. Ramírez va subratllar el revers d'una dada que sembla positiva. La llista d'espera per rebre prestacions s'ha reduït en 175.000 persones. Però no és que s'hagi atès més gent, sinó que la reducció existeix gràcies que molts han mort esperant la prestació i a la mort de molts que ja la rebien.

 

 

Font i Foto: El Periódico