Cadena perpètua per a l'autor de l'atemptat amb camió al centre d'Estocolm

09/06/2018

Akilov va causar la mort de cinc persones i ferides a una desena més en el seu recorregut

La mitjana de compliment d'aquest tipus de sentència és de 16 anys a Suècia

 

L’uzbek Rakhmat Akilov, sol·licitant d’asil  i simpatitzant del grup gihadista Estat Islàmic (EI), ha sigut condemnat aquest dijous a cadena perpètua per un tribunal d’Estocolm per l’atemptat  amb camió de l’any passat al centre de la capital sueca, que va deixar cinc morts.

Akilov va recórrer el 7 d’abril del 2017 gairebé 600 metres de Drottninggatan, el principal carrer per als vianants de la capital, amb un camió robat minuts abans fins a estavellar-lo contra la façana d’uns grans magatzems, i això va causar la mort de cinc persones i ferides a una desena més durant el recorregut.

El tribunal considera que les cinc morts i la destrucció provocada que va originar "perill públic” i va afectar funcions essencials de la societat, justifica una condemna per terrorisme contra Akilov, culpable també de 119 intents d’assassinat i de posar en perill la vida de vint-i-quatre persones.

Bomba casolana

“No es pot discutir la seva simpatia per EI, ell mateix ho ha repetit i també es dedueix del material trobat al seu mòbil. No hi ha dubte que la pena total ha de ser cadena perpètua", ha assenyalat en roda de premsa el president del tribunal, Ragnar Palmkvist, que l’ha condemnat també a ser expulsat del país després de complir aquest càstig. Els sentenciats a cadena perpètua a Suècia compleixen de mitjana 16 anys de presó, segons dades oficials.

La sentència recorda també que Akilov pretenia cometre un atemptat suïcida, però la bomba casolana que havia col·locat a l’interior del camió només li va provocar ferides lleus i va poder fugir amb metro aprofitant la confusió generada, però va ser detingut el mateix dia a la nit en un suburbi d’Estocolm.

La sentència, que obliga Akilov a indemnitzar les víctimes amb 14 milions de corones sueques (1,4 milions d’euros), respon a gairebé totes les peticions de la fiscalia, que s’ha mostrat satisfeta amb el dictamen judicial. L’advocat d’Akilov, Johan Eriksson, ha revelat que el seu client estava "decebut" per no rebre una condemna de durada concreta i ha dit que fins d’aquí a uns dies no decidiran si recorren o no la decisió judicial.

Infidels

Durant el judici, Akilov ha assegurat que volia matar tots els “infidels suecs” que trobés al seu camí i que el seu propòsit era obligar Suècia a abandonar la coalició internacional contra EI i a no patrocinar una guerra en què moren “milions de musulmans innocents”.

Abans de l’atac va veure al seu telèfon mòbil discursos islamistes i es va gravar jurant lleialtat a EI i, en els mesos i dies previs, va utilitzar serveis de missatgeria encriptats per comunicar-se amb persones vinculades a les cèl·lules tadjikes –Akilov pertany a aquesta ètnia– d’EI aleshores establertes a Mossul (Iraq).

Però ni EI no ha reivindicat mai l’atemptat ni altres persones han sigut detingudes a l’estranger en relació amb el cas; sí a Suècia, però només ell ha sigut finalment processat i jutjat.

 

 

Font i Foto: El Periodico