Barcelona condonarà la multa a pisos turístics si es destinen a lloguer social

07/08/2015
La prova pilot s'estrena al districte de Ciutat Vella

 

L'Ajuntament de Barcelona pretén convertir els pisos turístics il·legals en habitatges socials. La prova s'estrenarà al districte de Ciutat Vella –un dels més castigats pel turisme– i pretén condonar part de la multa (80%) als propietaris d'apartaments turístics sense llicència si els cedeixen a la Taula d'Emergència Social del Consorci d'Habitatge de Barcelona per destinar-los a lloguer social.

 

La prova pilot s'emmarca en les mesures anunciades aquest matí pel tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, per reduir l'impacte negatiu del turisme a la ciutat, i concretament en aquest districte del centre.

 

La multa per llogar pisos sense llicència –prevista en la Llei del Dret a l'Habitatge– és de 90.000 euros. El Consistori proposa a través d'aquesta prova pilot condonar el 80% de la sanció si els propietaris cedeixen l'habitatge, per un mínim de tres anys, per a l'ús social. Els pisos es destinaran a ampliar el parc d'habitatge social, pensat per a famílies que es trobin en situació d'emergència.

 

El lloguer social, que s'adequarà a la situació de cada família, revertirà en l'Ajuntament. El 20% restant (uns 3.000 euros) de la sanció s'haurà de pagar en efectiu i podrà ser esmenada a través del lloguer social. La regidora Gala Pin ha avançat que al voltant de 330 habitatges a Ciutat Vella podrien acollir-se a aquesta prova pilot. La proposta es mantindrà fins a finals d'any, quan es tornarà a revisar i, si funciona, es podrà estendre a la resta de la ciutat.

 

El Consistori també farà un requeriment a les plataformes intermediàries –com Airbnb i Booking– perquè facilitin les dades dels pisos turístics que s'ofereixen sense tenir el número de registre de la Generalitat, i es multarà a les plataformes si no col·laboren, sancionant-les per cadascun dels pisos que anunciïn al seu portal web.

 

Aquesta setmana s'han començat a enviar les notificiacions, tant als propietaris individuals com a les grans plataformes d'Internet, per sol·licitar la seva col·laboració. Tindran un termini de quinze dies per respondre. A partir de l'1 de setembre, s'aplicaran les sancions.