Avís europeu pel tracte inhumà a les presons de l’Estat

17/11/2017
El Consell d’Europa denuncia maltractaments físics
Veu molt preocupant l’ús de la immobilització en menors

 

Aïllaments de presos durant més de 14 dies, maltractaments físics, cel·les atapeïdes de reclusos o menors d’edat lligats al llit en centres juvenils. Aquestes són algunes de les pràctiques vexatòries que el Consell d’Europa ha constatat que pateixen els presos a l’Estat espanyol.

 

El seu comitè per a la prevenció de la tortura (CPT) va emetre ahir un dur informe sobre les condicions a les presons espanyoles basat en la informació recollida per una delegació que va visitar diversos centres el 2016, entre ells el centre penitenciari Madrid V (Soto del Real, on estan detinguts el president de Òmnium Cultura, Jordi Cuixart, i el de l’ANC, Jordi Sànchez.

 

Segons aquest informe, la immobilització de persones en presons i centres juvenils s’utilitza de manera “punitiva” i pot ser de “dies i hores” sense cap tipus de supervisió o registre “adequat”, fet que podria suposar un “tracte inhumà o degradant”. El comitè lamenta que les seves recomanacions no s’hagin aplicat. També recull que s’imposen períodes consecutius d’aïllament als interns que només s’interrompen durant un dia i recorda la recomanació de no allargar l’aïllament durant més de 14 dies. Però aquests presos no només afrontarien llargues estades incomunicats, sinó que estarien exposats a maltractaments físics. Així, recull denúncies de lesions causades per bufetades, cops de puny, puntades de peu i cops amb porres propinats com a càstig en episodis de desobediència en mòduls de règim tancats i departaments especials.

 

Una violència que, segons el comitè, també es produeix a les comissaries de policia. Així, assegura que ha tingut coneixement de “denúncies creïbles” sobre l’ús excessiu de la força, maltractaments físics i comportaments irrespectuosos d’agents de policia. Les cel·les a les instal·lacions de moltes comissaries tenen poca ventilació, poca llum i, fins i tot, en algunes, “no hi havia prou espai per a la quantitat de persones que s’hi trobaven”.

 

Centres de menors

 

Els joves tampoc s’escapen de les mesures punitives. El comitè es mostra “molt preocupat” per la utilització de la subjecció mecànica en menors i explica com en un dels centres se’ls lligava al llit i no se’ls deixava fer servir el lavabo, i “es veien obligats a orinar-se a sobre”. També considera “preocupant” i “excessiu” que se’ls s’aïlli durant set dies.

 

 

Font i Foto: El Punt Avui