Activistes, jutges i l'esquerra es rebel·len contra les 'lleis mordassa'

30/03/2015

 

El PSOE recorrerà davant el TC la llei de seguretat i la presó permanent revisable

 

Moviments socials, juristes, Izquierda Unida, Podem i Equo es van unir ahir en una protesta al Congrés contra la reforma del Codi Penal i la llei de seguretat ciutadana, just un dia després que la Cambra baixa aprovés les dues normes, denominades pels seus detractors com a lleis mordassa.

 

En un acte colorit, els assistents, convocats per la plataforma No Som Delicte, es van emmordassar amb teles blaves a l'escalinata de l'edifici, just abans que l'orquestra sorgida del 15-M, La Solfònica, interpretés La Canción del Pueblo, del musical Los Miserables, la melodia que va començar a entonar el dia 11 de desembre en la tribuna de convidats del Congrés, quan la llei de seguretat va superar un dels tràmits preceptius, abans de ser desallotjats de l'hemicicle.

 

Posteriorment, els intervinents van compartir dues taules rodones en què juristes i activistes van acusar l'Executiu del PP de portar a terme amb aquestes dues normes «la retallada més gran a les llibertats des del franquisme». L'associació Jutges per a la Democràcia va qüestionar la necessitat d'aprovar les dues normatives, mentre que Sos Racisme va acusar el Govern d'«abusar de la seva majoria absoluta» per imposar lleis pròpies «d'un Estat policial».

 

LA POSSIBLE DEROGACIÓ / Tant l'Esquerra Plural com Equo es van comprometre que si les opcions progressistes aconsegueixen obtenir una majoria a les generals, contribuiran a la derogació de les normes esmentades, mentre que Podem va eludir «compromisos concrets», però es va prometre «atendre els interessos de la gent». El PSOE no va participar en la protesta, però va anunciar en roda de premsa que en els pròxims dies presentarà els dos recursos davant el Tribunal Constitucional contra la llei de seguretat i la presó permanent revisable, inclosa en el nou Codi Penal. Va ser un nou gest del principal partit de l'oposició contra la nova pena, després que internament i externament es posés en qüestió que rubriqués un pacte d'Estat amb el Govern en matèria antigihadista. Els terroristes que siguin jutjats a partir del dia 1 de juliol, quan entrarà en vigor la nova legislació penal, seran sancionats amb el polèmic nou càstig.

 

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va reiterar el seu rebuig a la introducció a Espanya del que va anomenar «cadena perpètua» i va justificar el recurs davant el Constitucional perquè, segons el seu parer, incompleix els principis de reinserció i reeducació dels penats.

 

 

 

Font i Foto: El Periódico