“Si llegim bé el 155 enlloc diu que puguin fer tot el que estan fent”

26/01/2018

La comissió de drets fonamentals del Col·legi d’Advocats de Vic, amb una cinquantena de membres, va néixer per donar formalitat al 9-N, va fer-se present l’1-O i no abaixa la guàrdia

 

 

Quants drets fonamentals s’han vulnerat amb l’aplicació del 155?
Jo penso que la llista és inacabable, des dels drets dels parlamentaris que formaven part d’un parlament legítimament escollit fins als drets de la gent que vam votar aquests parlamentaris perquè fossin els nostres representants. La llista podria ser molt llarga.
I ningú pot tocar el crostó al govern espanyol?
Sí, els tribunals europeus: el d’Estrasburg, el de l’Haia..., però són organismes als quals podrem acabar anant d’aquí a uns quants anys, quan acabin els procediments dins l’àmbit de l’ordenament jurídic espanyol. En paral·lel no es pot fer.
Llavors podrà haver-hi una certa reparació moral, però el dany ja estarà fet...
Aquest és el problema de la justícia. L’espanyola va molt lenta per al que convé i molt ràpida per al que els convé a ells, però quan tu pots arribar a la justícia europea, evidentment les coses ja han passat.
El 155 es pot aplicar ‘sine die’?
Si ens el llegim bé, enlloc diu que puguin fer tot el que estan fent. Les primeres mesures, la destitució del govern i la dissolució del Parlament, eren possibles facultats que el Congrés dels Diputats en dues ocasions, quan s’elaborava aquest article, va desestimar i denegar... Poden aplicar-lo sine die? Ho estan fent i no sabem quan deixaran de fer-ho. El problema és que estan interpretant la llei i la Constitució amb una visió del tot esbiaixada i feixista.
Sedició, rebel·lió, aixecaments violents... Amb quines proves es poden rebatre aquests delictes amb els quals s’emparen?
Quan tu demanes a algú què és un delicte de rebel·lió, a tothom li ve al cap un aixecament armat, i el que va passar el 20 de setembre no té res a veure amb això, primer de tot perquè no hi concorre l’element de violència, bàsic en aquest tipus de delicte. Amb quines proves lluites contra això? Amb les filmacions i gravacions del que va passar aquell dia. La imatge on els dos Jordis demanen que la gent se’n vagi a casa és una prova que el tribunal que els acabi jutjant haurà de tenir en compte.
Mentrestant, l’estada dels Jordis a la presó es pot allargar mesos o anys?
El problema és que l’Estat ha creat un relat basat en la rebel·lió i la sedició totalment fals, que s’ha cregut i que vol vendre, amb el qual argumenten que els poden continuar tenint tancats. Quant es pot allargar? Mesos.
I per al judici poden passar anys?
No ho crec, hi estan abocant molts recursos personals. Penso que és un judici que no ha de tardar cinc anys, pot ser que d’aquí a un any i mig el puguin fer, però el procediment judicial va lligat a la política.
Les mesures cautelars preses són del tot desproporcionades?
Absolutament. Privar de llibertat a algú és l’última mesura que un jutge ha de prendre, perquè la llibertat és el bé més preuat. Quan tu fiques a la presó algú has de tenir molt clar que és la mesura proporcional que s’ha d’adoptar. No han tingut gens en compte l’arrelament, la reincidència, el risc de fuga, la destrucció de proves... Almenys, si vols evitar que els presos puguin fugir i reincidir, el que pots fer és mantenir-los en un centre de Catalunya, on facilites el desplaçament de familiars, evites costos i pots garantir que puguin exercir els seus drets polítics. En aquest sentit penso que hi ha revenja i un punt d’humiliació.
Junqueras va tornar a declarar el dia 11. Per què el jutge tarda tant a pronunciar-se, ara?
Els jutges, en temes de presó, normalment han de dictar les resolucions amb celeritat. No sabem per què es tarda més o menys, però que tardi més no és garantia d’una resolució justa.
El president Puigdemont té dret a ser investit la setmana que ve?
Si ho demanes a la resta d’Espanya o als lletrats del Parlament, et diran que no. Una investidura telemàtica és perfectament legal, no està prohibida. El dret hi és per solucionar els problemes de la gent, i quan es tracta de drets fonamentals, recollits en la Constitució, com ara el de participació política, s’han d’interpretar d’una manera àmplia, no restrictiva. I el reglament del Parlament esmenta que es facilitaran tots els mitjans tècnics perquè els parlamentaris puguin exercir els seus drets.
L’euroordre de Dinamarca tenia algun recorregut?
Ho desconeixem. El que s’ha de veure aquí és si el jutge Llarena ha incorregut en algun tipus de prevaricació, ja que no aplica la llei perquè pot acabar beneficiant Puigdemont. Si l’aplicava i era detingut i traslladat a una presó espanyola, podria, com els altres presos, delegar el vot i ser investit. Segons ells, ara no pot ser investit perquè és un pròfug de la justícia.
 
 
 
 
 
 
Font i Foto: El Punt Avui